2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mi történt tegnap a Parlamentben?

Hétfőn szavaztak a Parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az egészségügy reformjáról, a jövő évi költségvetésről, az uniós reformszerződésről, népszavazásról. Egy zsúfolt ülésnap összefoglalója.
2007. december 18. kedd 07:37 - Hírextra

A képviselők elfogadták a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását. A kétharmados többséget igénylő jogszabály egységes, külön törvényben szabályozza a bűnüldözési célú titkos információgyűjtést, amelyet részben az tesz szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a vonatkozó törvények egy részét, illetve hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel módosította az alkotmányt.

A Ház elfogadta a rendőrségről szóló törvény módosítását, amely tartalmazza a független rendészeti panasztestület létrehozását, valamint a gumilövedék megszüntetése mellett elsősorban a rendőrség és a határőrség összevonásához szükséges rendelkezéseket tartalmazza.

Az Országgyűlés elfogadta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely számos területen ad eddig csak a házastársakat megillető jogokat az élettársi kapcsolatban élő, akár egynemű pároknak is.

A képviselők elfogadták a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint támogatásban nem részesülhet ilyen támogatásban állami vezető, a regionális fejlesztési tanács elnöke, fejlesztési ügynökség vezetője, döntés-előkészítésben közreműködő, illetve maga a döntéshozó sem, illetve kizárja a törvény e kör hozzátartozóit és gazdasági érdekeltségeit is. A törvény öt évre kizárja a közpénzekből kapható támogatások köréből azokat a szervezeteket és alapítványokat, amelyek valamely párttal együttműködési megállapodást kötöttek, közös jelöltet állítottak, vagy amelyek képviseleti szervében valamely párt országgyűlési, önkormányzati vagy európai parlamenti képviselői vesznek részt.

Az Országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatnak mind az egyszerű, mind a minősített többséget igénylő részeit.

Eszerint a honvédség létszáma 23.950 fő lesz.

A Ház 202 igen szavazattal - 161 ellenében, 1 tartózkodással - fogadta le az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását.

A képviselők 200 igen szavazattal - 156 ellenében, egy tartózkodással - fogadták el az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását. Eszerint nemcsak az autó üzembentartója, hanem a gépjárművet használó személy is felelős lesz a szabálysértésért.

Az Országgyűlés 350 igen szavazattal, 15 ellenében fogadta el a választási eljárásról szóló törvény, valamint az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását. Ennek értelmében a parlamentre három évig kötelező az eredményes ügydöntő népszavazás.

A képviselők 203 igen szavazattal, 159 ellenében utasították el az egyes önkormányzatokat érintő törvények módosításának minősített többséget igénylő részeit, az egyszerű többséget igénylő részeket elfogadták. A törvény szabályozza az önkormányzatok vagyontárgyainak kezelésbe adását, ugyanakkor az önkormányzati vagyon védelme érdekében garanciákat is tartalmaz.

A Ház 363 igen szavazattal támogatta azt az országgyűlési határozati javaslatot, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálja a volt MSZP-székházzal szomszédos, Köztársaság tér 27. szám alatti, a kincstári vagyon részét képező épület értékesítéséről szóló megállapodást.

Az Országgyűlés 351 igen szavazattal - 6 ellenében, két tartózkodással - fogadta el a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény módosítását, amelyben felemelik az egyes szabálysértésekért járó pontok számát. Gondatlan bűncselekmény elkövetése esetén hat, szándékos bűncselekmény elkövetése esetén kilenc pontot lehet kapni. A jogosítványt 18 pont megszerzésekor vonják be.

Bejelentették, hogy az egészségbiztosítási törvényjavaslatot, amelyről név szerinti szavazást tartottak, 204 igen, 168 nem és egy tartózkodással fogadták el a képviselők. Az Országgyűlés hozzájárult a törvény sürgős kihirdetéséhez is.

Az Országgyűlés döntött az európai uniós reformszerződéshez kapcsolódó előterjesztésekről.
A Ház 318 igen, 5 nem szavazattal és 20 tartózkodással megszavazta azt az alkotmánymódosítást is, amelynek értelmében senkit nem lehet bűnösnek nyilvánítani és büntetéssel sújtani olyan bűncselekmény miatt, amely az elkövetés idején a magyar jog vagy a "szabadságon, biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség létrehozásában közreműködő" más állam joga szerint nem volt bűncselekmény.

Az Országgyűlés 325 igen és 5 nem szavazattal, 14 tartózkodással fogadta el a szerződés kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. A parlament nagy többséggel - 325 igennel, 6 nemmel - szintén elfogadta a megállapodáshoz kapcsolódó határozati javaslatot a kisebbségek jogainak védelméről.

Az Országgyűlés elfogadta a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, valamint vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatokat.

A tandíjról szóló népszavazási határozatot 345 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett, a vizitdíjról szólót 349 igen, 1 nem és tartózkodás nélkül, a kórházi napidíjról szólót 347 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Egy héttel ezelőtt az Országgyűlésben jelentették be, hogy az Országos Választási Bizottság hitelesítette a három népszavazási kérdéshez összegyűjtött aláírásokat. Ezt követően a parlamentnek 15 nap állt rendelkezésére, hogy elrendelje a népszavazást.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Magyarország és a három balti állam között létrejött, az egymás nevében történő vízumkiadásról szóló törvényjavaslatokat.

A Magyarország és Lettország között az egymás nevében a vízumok kiadásában, valamint a biometrikus adatok gyűjtésében diplomáciai és konzuli képviseleteik útján történő kölcsönös eljárásról szóló megállapodás kihirdetését tárgyaló törvényjavaslatot 350 igen, 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők.

A hasonló címet viselő jogszabályt Litvánia vonatkozásában 362 igennel, 1 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés, míg ugyanezt a törvényjavaslatot Észtország vonatkozásában 360 igennel, 1 nem szavazattal, ugyancsak tartózkodás nélkül szavazták meg.

A három jogszabály lehetővé teszi, hogy Magyarország és a szóban forgó országok diplomáciai és konzuli testületeik által képviseljék egymást a törvényben felsorolt államokban, illetve vízumot bocsássanak ki a másik fél részére.

Az Országgyűlés a határozathozatalok során elfogadta a Magyar Köztársaság 2008-as költségvetéséről szóló törvényjavaslatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását