2024. április 29. - Péter

A beteg emberek jogaiért

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása súlyos emberi jogi és betegjogi kérdéseket vet fel. A szélnek eresztett gyógykezeltek az utcára kerültek, és méltatlan körülmények között, szegényen, sokan hajléktalanul élik az életüket.
2008. április 14. hétfő 09:21 - Hírextra

Ha a pszichés betegek gyógyításáról elmegyógyászok vagy klinikai szakpszichológusok véleményét kérdezzük, azt tapasztaljuk, hogy ahány irányzat annyiféle válasz születik.

Néhányan úgy gondolják, hogy humánusan csak a járóbeteg ellátás keretein belül gyógyíthatók a betegek, de jóval többen tartják fontosnak a fekvőbeteg ellátást biztosító intézményi hátteret.

A Civil Jogász Bizottság álláspontja szerint a pszichiátriai és neurológiai intézményeket fejleszteni és nem leépíteni kell. Fejlesztés alatt értem, hogy a gyógyszeres kezelés mellett minél korszerűbb körülményeket és több pszichoterápiás lehetőséget kell biztosítani a betegek számára. Tudjuk, hogy Magyarország "előkelő" helyet foglal el az öngyilkosság, alkoholizmus és a drogfogyasztás tekintetében. Az addiktológiai betegek kezelése kimondottan összetett, gyógyszeres kezelést és pszichoterápiát egyszerre igénylő feladat.

Félő, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, mint módszertani központ bezárásával elindul egy folyamat, amely a kormány egészségügyi reformjai következtében
a vidéki intézmények bezárását vonja maga után.

A Civil Jogász Bizottság tagjainak, mint minden humánusan gondolkodó embernek az az álláspontja, hogy a pszichés sérülteket semmiképpen sem büntetni, hanem gyógyítani kell. Társadalmi szemléletváltásra van szükség abban a tekintetben, hogy Magyarországon még mindig megbélyegzettnek számít az, aki elmegyógyintézeti kezelésben részesül. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy a sokrétű, nehezen diagnosztizálható és gyógyítható, egyébként egyre inkább terjedő pszichés kórképek gyógyításához stabil intézményi háttér szükséges.

Benedek István Aranyketrece melegágya volt a túlérzékeny ember értékei kibontakozásának, és táptalajt adott a művészeteknek. Visszafejlődnénk?

A Civil Jogász Bizottság az ez év májusában tartandó, egészségbiztosításról szóló nemzetközi konferenciáján részletesen foglalkozik azzal, hogy a kormány egészségügyi reform törekvése hogyan érinti az addiktológiai intézményeket, ideg – és elmeosztályokat, valamint a járóbeteg szakellátásokat. Főorvosokkal és vezető szakpszichológusokkal konzultálva már megállapíthatjuk, hogy a bezárt OPNI-ból más kórházakba irányított betegek nem mindig élnek az átirányítás lehetőségével, mert csak a régi orvosukban bíznak. Ezek az emberek így kezelés nélkül maradnak. Sokan azonban megkeresik a javasolt kórházakat, járóbeteg szakellátásokat, viszont e kórházak kapacitása az ő fogadásukhoz nem elegendő.

A CJB hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával vitát indít, és állásfoglalást készít az ideg és elmebetegek kormány által semmibe vett emberi jogait illetően.

Dr. Szöőr Anna,
az Október 23. Bizottság Alapítvány elnöke
Kiadó: Október 23 Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását