2024. április 19. - Emma

Megerősödtek a kormányválságban

Megerősödve jött ki a néhány héttel ezelőtti kormányválságból Robert Fico szlovák kormányfő pártja. A szociáldemokrata Smer népszerűsége a szlovák statisztikai hivatal közvélemény-kutató ügynökségének december eleji felmérése szerint 45,2 százalék.
2007. december 18. kedd 07:20 - Hírextra
 A Csáky Pál irányította ellenzéki Magyar Koalíció Pártja a felmérés alapján a szavazatok 7,6 százalékát tudhatná magáénak, ha most lennének a választások.

Fico pártja a tavalyi szlovákiai előrehozott választásokon a voksok több mint 29 százalékát szerezte meg, és a 150 fős parlamentben 50 mandátumhoz jutott. Azóta népszerűsége a közvélemény-kutatások alapján lényegében töretlenül nőtt. Októberhez képest ez majdnem négy és fél százalékos növekedést jelent.

A szlovák törvényhozásba a decemberi eredmények alapján csak a jelenlegi hat parlamenti párt jutna be. Fico pártján kívül további kettő "teljesített" tíz százalék felett: a két reformkormánya révén ismertté vált Mikulás Dzurinda ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója 13,5 százalékkal a második, Fico erősebbik szövetségese, a második legnagyobb kormányerő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt pedig 11,2 százalékkal a harmadik.

Kilenc százalékot meghaladó a legkisebb kormánypárt, a háromszoros volt miniszterelnök, Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom. Sorrendben ötödikként jutna a pozsonyi parlamentbe az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom 8,4 százalékkal.

Az idén március óta Csáky Pál irányította ellenzéki Magyar Koalíció Pártja a felmérés alapján a szavazatok 7,6 százalékát tudhatná magáénak, ha északi szomszédunknál most tartanák a választásokat. A magyar párt 1998-as megalakulása (pontosabban a három elődpárt egyesülése) óta tíz százalék körüli eredményt ér el a választásokon, ami nagyjából megfelel a magyar kisebbség szlovákiai arányszámának.

A jelenlegi szlovák kormánykoalíció három pártja összesen a voksok kétharmadát szerezné meg, az ellenzék tehát csak a fennmaradó egyharmadon "osztozhat". Népszerűsége nemrégiben olyan kijelentésre ragadtatta Ficót, hogy az ellenzékkel szemben a 2010-es választásokon majd úgy "léphet pályára", mint az Arsenal egy szlovák alacsonyabb szintű, járási bajnokság csapatával szemben. Abban bízik, három év múlva már elég lesz egy pártot maga mellé venni a kormányzáshoz.

Szlovákiában az okozott kormányválságot, hogy a legkisebb kormánypárt agrárminisztere, Miroslav Jurena rendkívül alacsony áron eladott egy állami erdőt, amely végül a párt elnöke, Vladimir Meciar üzleti érdekeltségébe került. Robert Fico az eset kapcsán Jurena lemondását követelte, Meciar a koalíciós szerződés felmondásával fenyegetőzött. A mezőgazdasági miniszter végül lemondott, de a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom a koalícióban maradt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását