2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Koszovó figyelmeztet

Új állam jött létre a Balkánon: Magyarország Horvátországgal és Bulgáriával együtt elismerte Koszovó államiságát ! A jelenleg 90%-os albán többségű terület hosszú hadakozás és nemzetközi viták után az önálló állami lét útjára lépett. Ismerjük azt a fájda
2008. március 26. szerda 13:33 - Hírextra
Nemzetünk ezt a fájdalmat saját sorsában élte meg, amikor többek között Szerbia javára szakították el egyes részeken 60-80%-ban magyar lakta területeit. Magyarország már az 1920 évi trianoni békediktátum tárgyalásán szorgalmazta a népszavazást, az önrendelkezési jog nemzetközi ellenőrzés mellett való érvényesítését. Ezt már akkor megtagadták, elszakítva területeink több, mint 2/3-át, lakosságunk csaknem 2/3-ad részét.

Kizárólag nemzetközi jogi megfontolások alapján – nem felejtve a történelmi tapasztalatokat sem – üdvözöljük az ENSZ főtitkár megbízottjának tervezetét, az Ahtisaari-terv egészét és különösen a koszovói szerb kisebbség jogállását meghatározó pontjait.

Ez a terv elismeri és biztosítja a kettős állampolgársághoz való jogot. Koszovó nemzetközi egyezményeket köthet, illetve felvételét kérheti nemzetközi szervezetekbe; széles körű helyi önkormányzatot, a kollektív jogok igen széles körét nyújtja. A helyi rendőrség feletti jelentős ellenőrzési lehetőséget biztosít a százezres szerb közösségnek, lehetővé teszi, hogy közvetlen kapcsolatot tartson fenn az anyaországgal, amely pénzügyileg támogathatja a koszovói szerb területeket.

Tarthatatlan álláspont, amely kizárja ezen jogokat más térségbeli kisebbségek számára: ezek a jogok precedens jellegűek. Szomorú és nem tartható, hogy a tervnek a délvidéki magyarok által jogosan követelt kiterjesztése, különösen a tényleges, nemzeti alapú autonómia az EBESZ belgrádi munkatársai számára elfogadhatatlanok. Támogatjuk a Kárpát-medencei Autonómiatanács követelését, az önrendelkezési jog megadásának igényét, amely a Kárpát-medence magyar népének összefogásával, Magyarország hatékony támogatásával, a nemzetközi közösség meghatározó elemeinek megnyerésével érhető el, s amelynek alapjai megvannak a nemzetközi okmányokban, és számos európai állam jogintézményeiben.

Támogatjuk azt a követelést, hogy az EU-tag Magyarország Külügyminisztériuma nyilatkozatban mondja ki: kívánatosnak tartja az Ahtisaari-terv kisebbségvédelmi elveinek széleskörű alkalmazását az EU-ban, elsősorban az erdélyi és felvidéki magyarok miatt, s azon kívül is (főleg a délvidéki magyarok miatt). Egyetértünk a Kárpát-medencei Autonómiatanács követelésével, amely szerint az áprilisi NATO csúcson kérik a kisebbségi autonómiatörekvések támogatását biztonságpolitikai okokra is tekintettel.

A Duna völgye és a Balkán nemzeteinek, népeinek és népcsoportjainak önrendelkezési viszonyait a nemzetközi közösség érdekében, az elviselhetetlen igazságtalanságoknak elviselhetővé csökkentésével is rendezni kell, amire most megvan a mód, jóval kisebb erőfeszítéssel, véráldozat nélkül, amíg nem késő. Bővebben:www.nja.hu
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását