2024. április 26. - Ervin

Jönni fognak a levelek holnap is

Nem sztrájkolnak kedden a postások, a Magyar Posta vezetése megállapodott ugyanis a kézbesítők szakszervezetével hétfőn. A kézbesítők keresete átlagosan 7,5 százalékkal nő jövőre. A bérmegállapodással a társaságnál nő a jutalmakra és a béren túli juttatás
2007. december 18. kedd 07:22 - Hírextra
A hétfőn megkötött megállapodás értelmében a társaság jövőre az ideinél 7,2 százalékkal több, 69,5 milliárd forint bérköltséggel gazdálkodhat. A keresetfejlesztésre fordítható összeget tovább növeli a 2008. évi hatékonyságjavító intézkedések - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Magyar Posta.

Az alapbérek átlag 8 százalékkal, az átlagkereset összességében 7,5 százalékkal emelkedik. Folytatódik az alacsony keresetű dolgozók bérének felzárkóztatása, úgy hogy sávosan emelik keresettől függően az alapbéreket.

A kiemelkedő minőségi és értékesítési munkát végző postásokat jövőre is megjutalmazzák. Azok a kézbesítők juthattak hozzá ehhez a plusz kereseti lehetőséghez, akik munkájukkal közvetlenül hozzájárultak a társaság árbevételeinek növekedéséhez. Jövőre a tervek szerint 315 millió forinttal növekszik a jutalomkeret - olvasható a közleményben.

A társaságnál már korábban megállapodtak az úgynevezett Válaszható Béren Kívüli Juttatások (étkezési jegy, internet utalvány, egészségpénztár, nyugdíjpénztári befizetés, iskolakezdési támogatás, üdülési csekk) jövő évi keretösszegéről is. Eszerint a 7-8 órában dolgozó postások VBKJ keretösszege jövőre a jelenlegi 160 ezer forintról 190 ezerre növekszik.

A Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) 30 százalékos bérfejlesztés szeretett volna elérni, kedden ezért nem vették volna fel a munkát. Tusz Ferenc, a szervezet elnöke a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy hétfőn ugyan nem írták alá bérmegállapodást, de elálltak a keddre tervezett sztrájktól. Mint mondta azért, mert nagy nyomás nehezedett rájuk. Attól tartottak például, hogy, ha olyan is részt venne benne, aki nem kézbesítői szakszervezeti tag, akkor őt "eltávolítanák" a munkahelyéről. Tusz Ferenc szerint a hétfői egész napos tárgyaláson erre célzott az egyik vezető.

A KÉSZ elnöke azt is elmondta, hogy írásbeli ígéretet kaptak a Magyar Posta vezérigazgatójától arra, hogy jövőre átvizsgálják az úgynevezett ösztönző rendszert, ami alapján a jól dolgozó kézbesítőket jutalmazzák.

Horváth György, a sztrájkbizottság elnöke közleményt adott ki, melyből kiderül, hogy nyomásuknak köszönhetően az elmúlt évek legmagasabb emelését sikerült elérni. A sztrájkbizottság viszont továbbra is megmarad.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását