2024. április 26. - Ervin

Kiállítás és szoborállítás

Az öt évvel ezelőtt elhunyt Fischer Ernő festőművészre emlékeztek kedden Szegeden. Az alkotó munkásságát összefoglaló, a Regionális Összművészeti Központban (REÖK) kedden megnyílt kiállítás rendezője, Nátyi Róbert az MTI-nek elmondta: a festőművész és ped
2007. december 18. kedd 18:23 - Hírextra

A REÖK művészeti vezetője hozzátette: a mostani kiállítás a művész életművének keresztmetszete, csaknem 110 alkotást tárnak a nagyközönség elé. Az eddigi Fischer-kiállításoktól azonban különbözik a tárlat, ugyanis elsősorban az alkotási folyamatokra koncentráltak a rendezésnél, tehát a kezdeti grafikáktól, vázlatoktól és tervektől egészen a kész művekig mutatják be a képeket. Ezzel picit beleláthatnak a látogatók a "boszorkánykonyhába", arról tudhatnak meg többet, hogyan is készül egy-egy mű.

A tárlat a REÖK palotában egy egész szintet elfoglal, így több termen keresztül élvezhetik a látnivalókat a látogatók. A kiállítást január 18-ig láthatják az érdeklődők.

A megnyitó alkalmából a Fischer Ernő Alapítvány kuratóriuma ülésezett Szegeden, majd felavatták a festő mellszobrát. A főiskola rajz tanszékén Farkas Pál szobrászművész alkotását leplezték le. A tanszék galériájának egyik szintje egyébként már több éve Fischer Ernő nevét viseli.

Az alkotóról Szuromi Pál művészettörténész korábban azt írta: a lírai absztrakt festészet egyik legkiválóbb hazai képviselője volt. Meglehetősen késve indult pályáján: csaknem 50 éves korában rendezte első kiállítását. Kezdettől fogva a mitológiai, bibliai eszmekör foglalkoztatta, továbbá tájképi, tengeri víziókat, a cirkuszt idéző látomásokat örökített meg. Míg korai műveit a telítettebb, kontrasztosabb tónushasználat jellemzi, addig a későbbiekben egyre elvontabb, légiesebb képeket készített.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását