2024. április 27. - Zita

Igazságosabb agrártámogatási rendszert!

Május 21-én, szerdán az Európai Parlament plenáris ülése vita nélkül nagy többséggel, szinte egyhangúlag fogadta el Harangozó Gábor szocialista európai parlamenti képviselő jelentését a mezőgazdasági felmérésekről. Az Európai Parlament együttdöntési eljá
2008. május 21. szerda 16:25 - Hírextra
A mezőgazdasági üzemek szerkezetéről végzett felmérések a legrégebbi közösségi szintű statisztikák közé tartoznak, melyeket 1966 óta készítenek. E felmérések alapvető és szükséges tájékoztatást adnak az európai gazdaságokról és földhasználatról. "A közösségi szinten összehasonlítható adatokra nem csak a közös agrárpolitika értékeléséhez van szükség, hanem a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó olyan politikákhoz is, mint például a regionális és vidékfejlesztési politika vagy a környezetvédelem (talaj- és vízvédelem, növényvédő szerek) megítéléséhez és kezeléséhez"- mondta Harangozó Gábor.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy a "szakszerűen és az egész Unióban ugyanolyan feltételek szerint végzett, így összehasonlítható adatokat eredményező felmérés az első lépés a kiegyensúlyozott, igazságosabb agrártámogatási rendszer felé. Ez nyilvánvaló érdeke a magyar gazdálkodóknak!"

A mezőgazdasági üzemek legközelebbi általános felmérésére 2010-ben (egyes tagállamokban már 2009 végén) kerül sor általános összeírás formájában, 2013-ban és 2016-ban pedig mintavételes felméréssel időközi felmérést készítenek.

Harangozó Gábor kiemelte, hogy nem csak az eljárásban, hanem az ahhoz szükséges forrás biztosításában is sikerült előrelépni. Az uniós hozzájárulás 2007-ig érvényben lévő meghatározása ugyanis a tagállamokban lévő gazdaságok területe és száma alapján történt. A mostani átfogó felméréshez az elfogadott jelentés szerint emelkedik a felmérések végrehajtási költségeihez adott maximális közösségi pénzügyi hozzájárulás mértéke, valamint a végrehajtás általános pénzügyi kerete.

Tekintettel arra, hogy a 2010-re időzített felmérés az egyébként 10 évenként végzett népszámlálással egybecsúszhat, túlterhelve ezzel a tagországok statisztikai kapacitásait, a jelentés engedélyezi a mezőgazdasági felmérés 2009-es elvégzését is.

Meggyőződésem, hogy a régi és az új tagállamokban egyenlő feltételek és normák szerint végrehajtott felmérések egyszerre szolgálják az eljárások egyszerűsítését, az adatok teljességét, egy igazságosabb rendszer megteremtését- összegzett Harangozó Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását