2024. április 27. - Zita

Halat vagy vadat?

Bár a magyarországi halfogyasztás - a fejenkénti 20 kilós, éves uniós átlagfogyasztáshoz képest - nagyon alacsony, az elmúlt évtizedben 2,7 kilóról 3,7 kilóra emelkedett - tudta meg az MTI munkatársa Orosz Sándortól, a Haltermelők Országos Szövetsége és T
2007. december 18. kedd 12:30 - Hírextra

A magyar halászság kicsi, de erős ágazata az agrárgazdaságnak, ezért is örvendetes, hogy a növekmény felét a magyarországi édesvízi halak adják. A másik fele a különböző import-, elsősorban tengeri halak emelkedő vásárlásából adódik - olvasható a haltermelők jelentésében.

Az idén nem volt könnyű dolga a magyar haltermelőknek és a halászoknak, mert végletes, szeszélyes volt az időjárás. Az aszály ugyanúgy érintette ezt a területet, mint más abrakfogyasztó állattenyésztési ágazatokat. Ez 15-20 százalékos áremelkedést indokolna, de az árak hasonlóak a tavalyihoz, miközben a tavak gazdáinak és a halászoknak meg kell küzdeniük a növekvő költségekkel.

Az ügyvezető elnök megnyugtatta a magyar fogyasztókat, hogy a szokásos mennyiségű ünnepi forgalomhoz elegendő mennyiségű halat kínálnak a termelők.

Arra kérik a vásárlókat, hogy - ha lehet - támogassák a hazai termelőt, vagyis vegyék a magyar halat, még akkor is, ha egy kicsit drágább, mert ezzel talán a jövő évi haltermelést alapozzák meg.

Világjelenség - mondta az elnök - hogy a feldolgozott, kész- és félkésztermékek iránt nő a kereslet. Ugyanakkor a hagyományt kedvelő magyar vásárlók egy része szereti élve megvenni a halat.

Érdekesség, hogy nevével ellentétben az afrikai harcsa magyar halnak számít ma már, hiszen itt termelik, csak a faj nem őshonos. Az afrikai harcsa - mind az évi 1800 tonnányi - feldolgozott formában jut el a fogyasztóhoz, ami a haltermelők szerint azt jelenti, hogy nem élő halként.

Az afrikai harcsából minden olyan étel jól elkészíthető, mint a ritkán kapható és nem is olyan olcsó úgynevezett leső harcsából.

A szakértők az ünnepi menühöz pontyhalászlét ajánlanak, míg második fogásként fokhagymásan megsütött afrikai harcsát, zöldségkörettel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását