2024. március 29. - Auguszta

Gyurcsány évet értékelt

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar parlamentnek és a kormánynak az a dolga, hogy nagyon sok konzultációval, érveléssel maga mellé állítsa az országot az egészségbiztosítás átalakításának ügyében. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Híradó Extra című
2007. december 18. kedd 22:58 - Hírextra

A kormányfő azt mondta, fellélegzett az egészségügyi törvény elfogadásakor. Szavai szerint ez a rendszerváltás óta eltelt időszak legmesszebbre ható döntése, ami a Kádár-rendszer egy még itt maradt részét szünteti meg.

Mint fogalmazott, nem fordult meg a fejében, hogy a törvényt leszavazzák, mert úgy gondolta, a több hónapos egyeztetési folyamat végére a szocialista képviselők megértik a törvény lényegét.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint jövőre még lényegében nem érzékelhető semmi az egészségbiztosítás átalakításából, mert rövid távon semmi nem változik. Legalább egy csalódás érni fogja az ellenfeleinket, mert 2009-ben nem tudják azt mondani, hogy látjátok, megmondtam, ettől rosszabb lett - jelentette ki a kormányfő.

Hangsúlyozta: nem változik a társadalombiztosítás lelke, vagyis a közérdek dönti el, ki-mennyit tesz be, és a közérdek alapján a parlamentben dől el, mit kell ezért kapni.

A kormányfő úgy látja, a Fidesz három népszavazási kérdése Magyarországhoz nem tesz hozzá semmit, hanem elvesz belőle.

Nekünk nem azzal kell foglalkoznunk, amit a Fidesz szeretne -hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a kormánynak fontosabb dolgokkal kell foglalkoznia, például a gazdasági növekedéssel, a versenyképességgel, a jobb egészségüggyel vagy oktatással.

Arra a kérdésre, hogy milyen politikai következménye lesz, ha az emberek döntő többsége igennel válaszol mind a három népszavazási kérdésre, a miniszterelnök azt válaszolta: semmilyen, mert ennek nem politikai, hanem törvényhozási következményei lennének.

A Sólyom László köztársasági elnökkel kapcsolatos kérdésre a azt mondta, a kormányfő és az államfő viszonyát az alkotmány szabályozza. Én ehhez tartom magam, a kapcsolatunk alkotmányossági szempontból rendben lévő - jelezte.

Álláspontja szerint a közjogi méltóságoknak kerülni kellene, hogy "egymás politikai természetű, az alkotmányos kötelezettség teljesítésén túli kritikáját adják meg". Kell, hogy legyen annyi visszafogottság, hogy ha kell, ebből kivesszük a politikát - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc - célozva az ombudsmanjelöltek kérdésére - kiemelte: ha van egy olyan alkotmányossági kötelezettség, amely szerint "az egyik jelöl és a másik dönt", és ennyire osztott a felelősség, akkor "érdemes a mainál több együttműködési készséget tanúsítani".

Az MSZP alacsony népszerűségéről úgy vélekedett: hazudik az a politikus, aki azt mondja, szeret kevésbé népszerű lenni. Szerinte nem jó hazafi, aki ebben a helyzetben azt mondja, a népszerűség fontosabb, mint az, hogy elvégezzék a megkezdett munkát. Megjegyezte: úgy látja, a szocialista képviselőknek sem a népszerűség a legfontosabb, ezért nagyon büszke a pártjára.

A miniszterelnök szerint a következő időszak az építkezésé lesz és nyugodtabb párbeszéddel készíthetőek elő az egészségbiztosítási törvény végrehajtási szabályai, foglalkozhatnak az oktatás fejlesztésével, a közkultúra, a népművelés kérdéseivel illetve a versenyképességgel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását