2024. április 26. - Ervin

Megállapodás született a fociban

Megszületett a megállapodás a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) és az Advertum Kft. között, melynek révén utóbbi kiegyenlíti az MHLL 3,1 milliárd forintos adósságát, illetve kiépíthet egy országos médiarendszert.
2008. november 14. péntek 17:52 - Hírextra
Erről Klausmann Viktor, az Advertum szóvivője tájékoztatta az MTI-t, ugyanakkor hozzátette: jövő péntekig, az MHLL közgyűléséig részleteket nem árulhat el a szerződésről.

"Tizenöt havi munkának érett be a gyümölcse azzal, hogy az állam, az Advertum és az MHLL között létrejött a háromoldalú egyezség, s csütörtök este Tarsoly Csaba, az MHLL elnöke is aláírta a szerződést" - mondta Klausmann.

A Magyar Közlönyben május 23-án jelent meg, hogy a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége. Az összegből törleszti az MHLL tulajdonában lévő Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére.

A tartozás hét évre nyúlik vissza, amikor a Profi Liga Kft. államilag garantált, a Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett kötvényeket bocsátott ki, hogy a profi labdarúgóklubok mérsékeljék tőkehiányukat. Az eredeti elképzelések szerint 8,3 milliárd forint lett volna a tőkebevonás mértéke, de ez az összeg csak 3,1 milliárdot ért el.

"A mostani gazdasági válság is segíthetett abban, hogy létrejött az egyezség, mert ebben a nehéz időben, a recesszió hatásaitól félve a felek belátták, hogy ez mindenki számára kölcsönösen előnyös üzlet" - adott magyarázatot Klausmann arra, hogy mi segíthette elő a megállapodást, amelytől korábban elzárkózott az MHLL. Egyúttal azt is jelezte, hogy bár korábban politikai oldalról sem volt teljes egyetértés az állami kezességvállalásról, de végül ötpárti konszenzus született az ügyben, miután az ellenzéki képviselőknek részletesen ismertette terveit az Advertum.

Klausmann azt is jelezte, hogy a bankokkal kötött kölcsönszerződések is rendben vannak, miután a kormányoldalról hiányzó két aláírás is rákerült a papírokra, így most már tényleg nincs akadálya, hogy elkezdődjön az érdemi munka.

A kormánygaranciával biztosított, összesen 5,2 milliárd forintos hitel folyósításának menetéről Klausmann korábban elmondta, hogy a 3,1 milliárd szinte "mandiner nélkül" az APEH-hez vándorol.

A kiépítendő médiarendszerhez szükséges 2,1 milliárd forint több lépcsőben érkezik majd az Advertumhoz, s a felhasználást egy beruházási biztos felügyeli. Első körben az összeg 15-20 százalékát kapja meg a cég, ezzel az országos médiarendszerhez szükséges alapokat építené ki, a többi rész pedig a szerződésben vállaltak szerinti ütemben érkezne, de mindig csak akkor, ha korábban, a vállaltaknak megfelelően használta fel az Advertum a pénzt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását