2024. május 7. - Gizella

Apa nélkül fogant a szirti cápa

Valószínűleg hím ivarsejt nélkül fogant szirti cápa született a Nyíregyházi Állatparkban kedden. A nemzetközi szakirodalomban nem ismeretlen a hasonló fogantatás, de eddig legfeljebb egy-két ilyen esetet jegyeztek fel.
2007. december 18. kedd 17:09 - Hírextra
A Nyíregyházi Állatpark nőstény szirti cápája úgy hozott világra utódot, hogy előtte nem volt együtt hím állattal. Vagyis hímivarsejt nélkül fogant az a cápa bébi, amelyet kedden találtak a trópusi ház akváriumában a gondozók. A gondozók rögtön egy másik akváriumba vitték a kis cápát, nehogy a nagyok megegyék.

A nőstény állat hét éve él az 50 ezer literes medencében. Bár két hímcápa is együtt úszik vele, azok más fajhoz tartoznak, így a gondozók szerint elképzelhetetlen, hogy ők termékenyítették volna meg a nőstényt. Varga Attila az akvárium vezetője a világon is szinte egyedülálló, ritka eseménynek nevezte a kis cápa világra jöttét. Mint mondta, eddig csak néhány hasonló esetről számolt be a szakirodalom. Hozzátette: az újszülött állat genetikai hovatartozását további vizsgálatok fogják kideríteni.

A cápa bébi a tervek szerint két évig marad külön akváriumban, hogy megerősödjön, és csak azután engedik vissza a többi szirti cápa közé.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását