2024. április 28. - Valéria

A gazdaság erősödésére számítanak

A gazdaság erősödésére számítanak a schengeni csatlakozás után a szabadon átjárható uniós határok melletti megyékben, arra viszont nem, hogy a határnyitás miatt több külföldi állampolgár dolgozna ezekben a térségekben - derült ki az MTI körkérdésére adott
2007. december 18. kedd 16:19 - Hírextra

A távirati irodának nyilatkozó rendőri vezetők azt is elmondták: a bűnüldözés terén új elem lesz, hogy a magyar vagy az uniós belső határ másik oldalán dolgozó rendőrség a mostani határon átnyúlva is üldözheti a bűnelkövetőket. Ez azt jelenti, hogy az osztrák rendőrautó például a tettes után hajthat Magyarország területére, ha Ausztriában nem tudta megfogni, s ez természetesen fordítva is igaz.

Nógrád megyében is a gazdaság erősödésére számítanak a schengeni csatlakozás után a közös szlovák-magyar projektek révén, arra viszont nem, hogy a határnyitás miatt több szlovákiai állampolgár dolgozna a térségben.

Becsó Zsolt, Nógrád Megye Önkormányzatának elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "A mi ügyességünkön is múlik, hogy gazdasági értelemben hogyan fogunk élni a lehetőséggel."

Az elnök elmondta: Nógrád és a szlovákiai Besztercebánya megye önkormányzatai közösen pályáznak uniós forrásokra. Elfogadták azt a 2013-ig szóló akciótervet, amelynek közös projektjei között kiemelt szerepe van az infrastruktúra fejlesztésének, mert a gazdasági fejlődés alapfeltétele a két térség átjárhatósága.

Az akcióterv keretében többek között közösen készítik elő az Ipoly-hidak újjáépítését és felújítását, valamint az észak-déli transzeurópai folyosóhoz való csatlakozást, de az együttműködés kiterjed a turizmusra és a gazdaságra is. A gazdasági együttműködést az autó- és a szilikátipar területén erősítenék.

A határ menti bűnözés várható alakulásáról korábban Dúzs József, a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság akkori vezetője úgy fogalmazott: fejlődhetnek a határmenti kapcsolatok a közlekedéstől a szórakozásig, viszont felerősödhet a szervezett bűnözés, s megnehezedik a szomszéd ország területéről kiinduló jogsértések elkövetőinek felderítése.

Nem számít a bűncselekmények robbanásszerű emelkedésére a schengeni csatlakozás után a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány sem. Szabadfi Árpád az MTI-nek elmondta: fokozottan aktivizálják a magyar és az osztrák rendőrség együttműködésével létrehozott nickelsdorfi kontaktpontot, hogy a határellenőrzés megszűnése ne vezessen a bűnözés növekedéséhez.

Szabadfi Árpád felhívta a figyelmet a közlekedési szabályok betartására: 60 kilométeres óránkénti sebességgel lehet majd közlekedni a jelenlegi határátkelőkön, miután megnyílik a lehetőség a határ szabad átjárására.

A schengeni határnyitásnak köszönhetően újra egyesül a történelmi Bodrogköz, Abaúj és Zemplén Trianon által kettészakított egysége – ezt tartják a legfontosabbnak a térség településeinek polgármesterei.

Barati Attila, a bodrogközi Pácin polgármestere az MTI-nek azt mondta: a Magyarországhoz tartozó Alsó-Bodrogköz a legutóbbi gazdasági-statisztikai besorolás után a 176 kistérség közül a legutolsó helyen állt. "Eddigi tapasztalataim alapján gyanítom, hogy a Szlovákiához tartozó Felső-Bodrogköz sincs sokkal kedvezőbb helyzetben" - fűzte hozzá.

A magyar-szlovák államhatár csaknem 300 kilométeres Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, egyébként a határrendészeti feladatok végrehajtását öt határterülettel rendelkező rendőrkapitányság - Sátoraljaújhely, Encs, Kazincbarcika, Edelény, Ózd - határrendészeti és közbiztonsági akció osztályai veszik át.

Vas megyében Ausztria irányába hét, Szlovénia felé pedig négy határátkelőhelyen szűnik meg a határellenőrzés december 21-én - mondta el az MTI érdeklődésére Gábriel Gábor őrnagy, a megszűnő Szombathelyi Határőr Igazgatóság sajtóreferense.

"Már hozzáláttunk a határátkelőhelyek akadálymentesítéséhez, bontjuk az útlevélkezelő fülkéket és leszereljük a sorompókat" - mondta.

Gábriel Gábor hangsúlyozta: a határőrizet nem szűnik meg, csak a rendészeti tevékenységet a rendőrség folytatja. "Közös járőrözésre a jelenlegi jogszabályok szerint a határ 10-10 kilométeres körzetében van lehetőségünk, de a közeli jövőben ez ki fog szélesedni" - mondta.

Vas megyében a teljes jogú schengeni tagságtól a szomszédi viszony javulását is várják a magyar oldalon. Ez utóbbit ugyanis egyelőre beárnyékolja például a magyar-osztrák határ közelében a heiligenkreuzi kétoldalú ipari park területén felépíteni kívánt szemétégető ügye.

Nem véletlen, hogy magyar és osztrák környezetvédők éppen december 21-én akarják megtartani közös akciójukat, melynek során Szentgotthárdon a Népek barátsága emlékműnél egy darab szögesdrót segítségével "jelképesen visszaállítják a vasfüggönyt". Mint azt Woki Zoltán, a Pronas aktivistája az MTI-nek elmondta: a határvonalra felhúzott szögesdrót szimbolikusan egy röplabdapálya hálójául szolgál majd, ahol osztrák és magyar állampolgárok fognak majd röplabdázni, azt jelképezve: "mától egy pályán játszunk".

A schengeni övezethez való csatlakozást követően Zala lesz az egyetlen megye, ahol egyszerre működik majd külső és belső határ is. A belső határszakasz Szlovénia, a külső Horvátország felé biztosítja a kapcsolatot. Zalában Tornyiszentmiklóson, Rédicsen és Nemesnépen van közúti átkelési lehetőség Szlovénia irányába, Horvátországba pedig Letenyénél kelhetnek át az autósok. A szlovén átkelőknél már a csatlakozás előtti hetekben elbontották az útlevélkezelő fülkéket és elkészítették az új felfestéseket, hogy az autósok megállás nélkül áthajthassanak az egykor szigorúan őrzött átkelőkön.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását