2024. május 2. - Zsigmond

Védik a magyar határt

Megbízható a magyar-ukrán határszakasz védelme, nincs ok aggodalomra, az ellenőrzés biztonságos - hangoztatta a határőrség szóvivője hétfőn az MTI-nek. Orodán Sándort azt követően kereste meg az MTI, hogy egy brit lap azt írta: könnyen átjárható Magyarors
2007. december 17. hétfő 11:33 - Hírextra
A The Sunday Telegraph Beregsurányban járt tudósítója riportjában azt írta: "komoly ellenőrzési gyengeségeket" vélt felfedezni a magyar-ukrán határon, amely néhány nap múlva a schengeni övezet keleti határának részévé válik.

Az újságíró szerint szomáliaiak, afgánok, irakiak, mongolok, grúzok, valamint koszovói szerbek és albánok taposnak ki ösvényeket a határig, alig várva, hogy szerencsét próbálhassanak .
A határőrség szóvivője határozottan állította: "nincs ok aggodalomra, semmivel sem lesz rosszabb, sőt kifejezetten jobb lesz, mint eddig volt a határ őrizete". Mint mondta, ezt megerősíti az is, hogy a schengeni ellenőrző bizottság hónapokon át ellenőrizte Magyarország felkészültségét és ennek eredményeként a bizottság azt állapította meg, hogy a csatlakozó országok közül a magyar határőrizet készült fel a legjobban a schengeni követelményekre.

Magyarország mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy szavatolja az unió biztonságát a schengeni külső határokon - szögezte le a határőrség szóvivője.

Utalt arra, hogy a határőrség olyan határvédelmi, felderítő és figyelő eszközöket, járműveket, technikákat szerzett be és állított rendszerbe, amelyek garantálják, hogy a lehető legjobb hatékonyságú legyen a határőrizet. Ezek között említette a hőkamerákat, a lépésérzékelő berendezéseket.

Kitért arra is, hogy a magyar határőrizeti szervek is együttműködnek ukrán kollégáikkal. Így például ha még Ukrajna területén álló határsértő csoportokat érzékelnek egy magyarországi hőkamerával, akkor a magyar határőrizeti szervek az ukránok segítségét kérhetik.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a határokat őrzik, hanem a "szűrőháló" részeként Magyarország egész területén működik az úgynevezett mélységi ellenőrzés, így bárhol el tudják fogni a határsértőket.

Orodán Sándor a konkrét esettel összefüggésben kitért arra: az újságíró tévedett, amikor összekeverte a befogadó állomást a fogdával. Amit az újságíró Nyírbátorban látott, az egy nyitott, közösségi szállás volt, ahol nem fogvatartottak őriznek - hívta fel a figyelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását