2024. április 27. - Zita

Orvosi felhasználású radioaktivitás

Újraindította egy korábban már leállított nukleáris reaktorát kanada állami tulajdonú atomenergia vállalata , mert kritikusra csökkent Észak-Amerikában egy radioaktív izotóp mennyisége, mellyel rákbetegeket diagnosztizálnak és gyógyítanak.
2007. december 17. hétfő 14:17 - Hírextra
A Nemzeti Kutató Reaktor vasárnap hajnalban kezdte meg újbóli működését - jelentette be az atomenergia cég vezetője. Várhatóan négy napon belül sikerül előállítani és forgalomba hozni a szükséges diagnosztikus izotópokat.

A kanadai kormány egy nappal korábban döntött arról, hogy az ontariói Chalk folyó mellett fekvő ötvenéves reaktort azonnali hatállyal helyezhetik üzembe újra, megkerülve a kanadai nukleáris biztonsági szervezetet.

A reaktort november 18-án állították le egy eredetileg csak öt napra tervezett karbantartásra. A nemzeti Nukleáris Biztonsági Bizottság azonban határozatlan időre meghosszabbította a leállítást, amikor kiderült, hogy már egy éve szabálytalanul működött a reaktor. Sürgősségi energiarendszere ugyanis nem csatlakozott két hűtő szivattyúhoz.

Stephen Harper miniszterelnök szerint az újraindítás nem jelent kockázatot. Az atomenergia cég vezetői átmeneti megoldásként azt javasolták, hogy az egyik szivattyút kössék be a sürgősségi energiarendszerbe.

Ebből a radioizotópból, a molibdén-99-ből, a kanadai reaktor adja a felhasznált mennyiség felét világszerte. Az itt termelt mennyiséget 25 millió diagnózishoz és kezeléshez használják fel évente, főként rák, szívbetegség, csont- és a veseproblémák esetén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását