2024. április 24. - György

Veszélyben a zsiráfok

Legalább hat afrikai zsiráfalfajt fenyeget nagy veszély, sőt kihalás. A 110 ezer fős afrikai zsiráfpopuláció, amelyről korábban azt hitték, hogy egyetlen faj képviselője valamennyi szavannán, a növekvő aszály és az emberi tevékenység hatására szétszóródot
2007. december 31. hétfő 08:42 - Hírextra

Ezt állapította meg az amerikai székhelyű Állat- és Növényvilág Megóvásának Társasága közreműködésével készült tanulmány.

Az elmúlt évtized során "a fokozott orvvadászat és a szomáliai, etiópiai és kenyai fegyveres konfliktusok miatt a recés zsiráfok (Giraffa camelopardalis reticulata) száma az 1990-es évekbeli 27 ezerről napjaikra kevesebb mint 3 ezerre esett vissza a tanulmány szerint.

Nyugat- és Közép-Afrikában 160 nigériai zsiráf (Giraffa camelopardalis peralta) található, valamint néhány száz Rothschild-zsiráf Kenya és Uganda védett övezeteiben.

A kutatók szerint reális a kihalás veszélye, miután a zsiráfok a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok listáján a legalacsonyabb kockázati kategóriában szerepelnek, és a különböző alfajok egyetlen fajként vannak nyilvántartva.

A BMC biológiai szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a foltos állatok genetikai felépítése ellentmond az egyetlen faj elméletének. A tanulmány javasolja, hogy a jövőben a különböző zsiráfpopulációk külön-külön szerepeljenek a veszélyeztetett fajok listáján.
Egy zsiráfokkal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport (IGWG) több, az afrikai flóra és fauna megóvását célzó szervezetekkel együttműködve a felnőttkorban hat méter magasra és kéttonnányira is megnövő afrikai zsiráfok összeszámlálását végzi.

Jelenleg folyik a "zsiráfnépszámlálás" Dél-Szudánban, ahol négy, nemrégiben felfedezett különböző zsiráfalfajnak sikerült túlélnie a több mint kétévtizedes polgárháborút. Két teljesen különböző alfajt találtak Kenyában is.

Szeptemberben a kenyai vadvédelmi szolgálat úgy ítélte meg, hogy e vadon élő állatokat kihalás fenyegeti Kenya legrégebbi vadrezervátumában: egyre romlanak természetes élőhelyük feltételei a Nairobi Nemzeti Parkban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását