2024. április 26. - Ervin

Házi muzsikálás a Duna Palotában

A mai magyar zenei életből hiányzó házi muzsikálást igyekszik föleleveníteni a Muzsikáló Értelmiség Alapítvány, amely csütörtökön Budapesten, a Duna Palotában rendez kamarazenei koncertet. Az ünnepi hangversenyen Brahms G-dúr és Schubert C-dúr vonósötöse
2007. december 17. hétfő 09:06 - Hírextra

A kamarazenélés természetes közege hosszú ideig a házi muzsikálás volt, később vált a modern koncertélet szerves részévé a nagyközönségnek szánt kamarazene-hangverseny - mutatott rá Iván Tímea hegedűművész, a szervezet egyik alapítója.

Hozzátette: az otthoni, amatőr zenélésnek Európában több évszázados a hagyománya. Kisebb-nagyobb szalonokban ültek össze zenélni arisztokraták és polgárok saját örömükre, vendégeik szórakoztatására. A klasszikus kamarazene-irodalom nagy részét olyan művek alkotják, amelyeket szerzőik, például Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms magas színvonalon muzsikáló műkedvelőknek ajánlottak.

Az Ungár László orvos és műkedvelő zenész által létrehozott alapítvány segíti a házi zene, a kisebb létszámú kamarazene klasszikus kultúrájának felvirágoztatását itthon és külföldön egyaránt. Céljuk, hogy értelmiségiek egyenrangú társulása jöjjön létre, akiket a zene, illetve más művészetek aktív szeretete, művelése köt össze.

Céljuk az is, hogy a kamarazenét egészségügyi illetve szociális intézményekbe is eljuttassák, hogy a gyógyulás, a rehabilitáció, a gyógyító munka fájdalmas, fárasztó és sokszor monoton folyamatába a zene hallgatása új erőt és lendületet vigyen. Szerveznek olyan nyilvános koncerteket is, amelyek bevételeiből újabb karitatív előadások megrendezését finanszírozhatják.

A december 20-ára tervezett koncertre neves szólisták fogadták el az alapítvány meghívását, ismét vendégük lesz Perényi Miklós gordonka- és Konrád György brácsaművész. A neves előadók Iván Tímeával, Molnár Noémivel, Juhász Barnával, Sovány Ritával és Kertész Györggyel - ezúttal csupa hivatásos muzsikussal lépnek pódiumra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását