2024. április 24. - György

Személyi kultusz - Festmény Medvegyevről

Farid Bogdanov moszkvai festő vasárnap reggel elment leadni szavazatát az elnökválasztáson, majd hazatérve munkához látott, és hétfőn estére befejezte Dmitrij Medvegyev újonnan megválasztott orosz elnök portréját, a meg nem hirdetett versenyben messze mag
2008. március 6. csütörtök 19:44 - Hírextra
Bogdanov szerdán már be is mutatta alkotását egy moszkvai galériában.

Egészen pontosan alkotásait, ugyanis két portrét festett, amelyek első pillantásra teljesen egyformák, de alaposabb vizsgálat után láthatóvá válnak a különbségek.

A háttérben mindkét életnagyságú képen az orosz zászló, illetve a Kreml Szpasszkij bástyájának tornya látható, az új államfő mindkét képen sötétkék öltönyt és piros nyakkendőt visel. Az egyiken azonban igen gyakorlatiasan és határozottan néz a világba, míg a másikon jóval lágyabb, romantikusabb a tekintete és az arckifejezése.

Farid Bogdanov néhány éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Ilja Repin A Legfelső Tanács ülése című képe nyomán egy kollégájával megfestette A Szövetségi Gyűlés ülése című alkotást, amelyen felvonultatta szinte az egész moszkvai elitet, beleértve Medvegyevet is.

Most elmondta: az első két portré amolyan lélektani kísérlet volt. Terve azonban az, hogy az elnököt félévenként megfesti, vagyis a következő elnökválasztásig nyolc portrén próbálja megragadni, a magas hivatalban változik-e, s hogyan.

A két képből álló kiállítás egyik látogatója halkan megjegyezte: "Remek, így ahogy van, ki lehet tenni bármely hivatalnok irodájában".

Könnyen lehet, hogy így is lesz, hiszen nyolc évvel ezelőtt sok irodában került a falra Nyikasz Szafronovnak az akkori új elnökről készült portréja...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását