2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MTA a kisebbségek mellett fogalalt állást

A rendszerváltás óta eltelt közel két évtized alatt Magyarország mentes volt az olyan országos méretű etnikai konfliktusoktól, amelyek a térség több országában súlyos társadalmi, politikai megrázkódtatásokhoz vezettek.
2007. december 17. hétfő 17:44 - Hírextra
A magyar történelem tanulságai, a magyarországi kisebbségekkel kialakított együttélés értékei, valamint a határon túli magyar közösségek érdekei egyaránt arra kell hogy figyelmeztessék társadalmunkat, hogy az etnikai konfliktusok semmilyen esetben sem szolgálhatják az ország és a nemzet érdekeit.

Különösen érvényes ez az egész térség legnagyobb létszámú - ugyanakkor legnehezebb helyzetben lévő - kisebbsége, a közép-európai cigányság sajátos problémáinak, társadalmi integrációjának kezelésében. Mindazok az erőfeszítések, amelyeket Magyarország demokratikusan megválasztott kormányai a roma kérdés megoldása érdekében eddig tettek, semmissé válhatnak, ha teret kapnak és felerősödnek a roma-ellenes megnyilvánulások.

Az MTA munkatársai, intézetei és vezetése nevében elítélünk minden etnikai konfliktust kiváltó jelenséget, kezdeményezést, szervezetet. Támogatjuk a nemzetiségek közötti békés együttélés érdekében tevékenykedőket. Az Akadémia a maga eszközeivel mindent elkövet annak érdekében, hogy a nemzetiségi jogok érvényesüljenek Magyarországon és a Kárpát-medencében, hogy a nemzetiségi béke fennmaradjon, és a roma közösségek hátrányos helyzete csökkenjen.

Felkérjük a kormányt, hogy az alkotmány szellemében biztosítsa a kisebbségek jogait, valamint kulturális, szakmai és gazdasági érvényesülésük érdekében támogassa őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását