2024. május 2. - Zsigmond

A mai sztrájkprogram

Ma reggel 6 órakor leáll a vasút, a Volán-buszok viszont szinte mindenhol elindulnak, és Budapesten is elmarad a BKV-buszosok munkabeszüntetése. Azonban ma 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.
2007. december 17. hétfő 07:29 - Hírextra
Gaskó István, a Liga elnöke vasárnap emlékeztetett arra: követelik, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

Nem született megállapodás a vasárnap esti tárgyaláson a sztrájk ideje alatt még elégséges szolgáltatásokról a szakszervezet és a vasúttársaság között, ezért ma 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőtől szerdáig napi két pár vonat - egy reggeli és egy délutáni - közlekedéséhez járult volna hozzá, és a sztrájk első napján, a reggel 6.00 óra utáni sztrájk-kezdéstől számítva már csak egy pár esti vonat indítását javasolták. Kedden és szerdán napi két pár vonat közlekedését, majd csütörtöktől a MÁV-által javasolt vonatmennyiség közlekedését vállalták volna és azt, hogy ha erről megállapodás születik, hozzájárulnak ahhoz, hogy pénteken, szombaton és vasárnap az összes személyszállító vonat közlekedjen.

A MÁV ezt nem fogadta el, tekintettel arra, hogy az érdekvédők javaslata nem teremt kiszámítható és megfelelő mennyiségű vonatközlekedést az utasok, illetve a fuvaroztató partnerek részére a sztrájk teljes időtartama alatt - tudatta a cég.

Nem lesz sztrájk a GYSEV Zrt. vonalain, ám a vasúttársaság vonatain hétfőn mégis késésekre kell számítani, és a menetrend is módosul, mert a VDSZSZ által meghirdetett országos sztrájk hatással lesz a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendjére.

Nem sztrájkolnak a Volán-társaságok dolgozói, miután pénteken az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, valamint a szakmai szakszervezet a kormányzat képviselőjével aláírta azt a megállapodást, hogy a szakszervezet 2008 végéig nem szervez sztrájkot azokban a kérdésekben, amelyek nem közvetlenül a munkáltató hatáskörébe tartoznak. A Liga Szakszervezetek vasárnapi közlése szerint a Balaton Volánnál és a Körös Volánnál mégis lesz munkabeszüntetés. A Balaton Volán diszpécsere, Szeiler Csaba vasárnap délután az MTI-nek elmondta: hétfőn reggel minden busz elindul, mert a mintegy 30 sztrájkoló helyett mások állnak munkába.

A Körös Volán dolgozóinak zöme csatlakozik a sztrájkhoz, így üzemkezdéskor nem indulnak el a buszok Békés megyében, reggel fél hétkor azonban felveszik a munkát. Az Országgyűlés döntéseinek függvényében a Körös Volán munkatársai hétfőn délután azonban készülnek a sztrájk folytatására, így 16 és 19 óra között újabb járatkimaradások várhatók.

A tervezettel ellentétben szintén nem sztrájkolnak a BKV munkavállalói a munkakörülmények romlása, a létszámleépítések és az esetleges járatritkítások miatt, miután pénteken megállapodott a BKV vezetése és a négy sztrájkot hirdető szakszervezet.

Ferihegyen csak kisebb késések várhatóak: a repülőtéren 7 és 9 óra között az üzemanyag-kiszolgálók és az üzemeltetés egy része szünetelteti a munkát, ebben az időben összesen 37 járat közlekedik. A földi kiszolgálók nem sztrájkolnak, a járatok várhatóan menetrend szerint, vagy minimális késéssel közlekednek majd.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sztrájkol, vezetője szerint "jóval meghaladja a tízezres számot" a sztrájkoló pedagógusok száma. A Pedagógusok Szakszervezetének tagjai kék szalaggal fejezik ki szolidaritásukat. A gyermekfelügyeletet azonban mindenütt megszervezik.
A Magyar Orvos Szövetség és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is szolidáris a Liga és a Munkástanácsok sztrájkjával: pénteki adatok szerint 15 intézményben (kórházban, rendelőintézetben és házi orvosi praxisban) lesz sztrájk.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége ma Nógrád megye kivételével 40 helyen félpályás útlezárást tart.

A taxisofőrök egy korábbi hírrel ellentétben nem sztrájkolnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását