2024. május 4. - Mónika, Flórián

2007 legvéresebb merényletei

A 2007-es év is bővelkedett terrorista akciókban, merényletekben. A gócpontok nem változtak, bár a Közel-Kelet csendesedett, de Irakban naponta hajtanak végre robbantásokat, az egyes akciók áldozatainak száma gyakran száz körül mozog.
2007. december 17. hétfő 17:23 - Hírextra
Oroszországra továbbra is a bandák közötti leszámolás és a politikai ellenfelek likvidálása jellemző. Összefoglaló az év legsúlyosabb terrorcselekményeiről, merényleteiről:

2007. január 6. - SRÍ LANKA: Hikkáduva üdülőhely közelében felrobbantottak egy személyszállító buszt, amelynek tizenöt utasa vesztette életét. A többségében buddhista szingalézek lakta sziget északi részén a hindu tamil kisebbség fegyveres szervezete 2003-ban újította fel harcát, amelyben 2005 vége óta mintegy hatezren haltak meg.

2007. január 19. - TÖRÖKORSZÁG: Egy fanatikus török nacionalista fiatalember agyonlőtte Hrant Dink örmény nemzetiségű újságírót, akit több alkalommal is bíróság elé állítottak, mert nyíltan beszélt a törökországi örmények elleni népirtásról.

2007. január 22. - IRAK: Bagdad központjában két robbantás következtében legalább 88 ember vesztette életét. A legsúlyosabb merényletet augusztus 14-én követték el, amikor öngyilkos merénylők a jazidita szekta tagjai által lakott falvakban robbanóanyaggal megrakott szemetes autókat robbantottak fel, a merényletsorozatnak legalább 500 áldozata volt. A statisztika szerint az országban naponta 15-en halnak meg járművekbe rejtett pokolgépek következtében és minden nap 34 ember lesz fegyveres támadás vagy kivégzés áldozata.

2007. január 29. - IZRAEL: A dél-izraeli Eilat üdülőhelyen négy áldozatot követelt egy robbanás, ez volt az első öngyilkos palesztin merénylet Izraelben 2006 áprilisa óta. Az év során a palesztin területeken kiéleződött belső harc a Hamász és a Fatah szervezetek között emberrablásokkal, merényletekkel járt, amelyekben sok palesztin vesztette életét.

2007. február 19. - INDIA: Az India és Pakisztán között közlekedő gyorsvonaton merénylet miatt kitört tűz halálos áldozatainak száma 68 volt. A merénylettel egy pakisztáni szélsőséges szervezetet gyanúsítanak. Az év során Asszám államban hindi bevándorlók ellen követtek el merényleteket, Kasmírban a hindu és iszlámista szervezetek robbantottak.

2007. április 16. EGYESÜLT ÁLLAMOK: A virginiai műszaki egyetemen ámokfutást rendezett egy 23 éves dél-koreai állampolgárságú, zöld kártyával gyermekkora óta Amerikában élő angol szakos diák. A tettes 32 embert ölt meg, majd öngyilkos lett - ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amelynek nyomán ismét fellángoltak a viták a fegyverforgalmazás és -viselés szabályainak szigorításáról.

2007. április 17. - JAPÁN: Merénylet áldozata lett Nagaszaki polgármestere ellen. A rendőrség közlése szerint a gyilkos a Jamagucsi-gumi nevű hírhedt bűnszövetkezet tagja volt.

2007. május - OROSZORSZÁG: A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) szerint Oroszországban az utóbbi 14 évben 289, Vlagyimir Putyin elnöksége idején 14 újságírót gyilkoltak meg.

2007. június 13. - LIBANON: Robbantásos merényletben tízen, köztük egy Szíria-ellenességéről ismert kormánypárti képviselő halt meg Bejrútban. Szeptember 19-én egy újabb Szíria-ellenes parlamenti képviselő lett merénylet áldozata, a merénylettel a tervezet (de még mindig meg nem tartott) elnökválasztást próbálták megzavarni.

2007. június 29. - NAGY-BRITANNIA: Londonban merényletsorozatot hiúsított meg a Scotland Yard. Terroristák két pokolgépekkel megrakott Mercedest hagytak a színházi és szórakozó negyed, a West End közepén, illetve a Trafalgar tér mellett, de mindkettőt hatástalanították. 30-án két terrorista egy pokolgéppel megrakott terepjáróval próbált betörni a glasgow-i repülőtér utascsarnokába, de a kocsi fennakadt és kigyulladt a terminál bejáratánál, a tűzben az egyik merénylő meghalt.

2007. szeptember 4. NÉMETORSZÁG: A német hatóságok őrizetbe vettek három férfit (két az iszlám vallásra áttért német és egy török állampolgárt), akik németországi amerikai polgári és katonai célpontok ellen terveztek pokolgépes merényleteket.

2007. október 18. - PAKISZTÁN: Karacsiban a száműzetéséből hazatért Benazir Bhuttó egykori miniszterelnöknőt köszöntő tömegben bomba robbant, a merényletnek 139 halálos áldozata és több mint 500 sebesültje volt.

2007. október 19. - FÜLÖP-SZIGETEK: Tizenegy ember halt meg egy manilai üzletközpontban elkövetett robbantásban. A felelősséget nem vállalta senki, de valószínűsíthető, hogy muzulmán terroristák követték el a merényletet.

2007. október 31. - OROSZORSZÁG: Pokolgép robbant egy autóbuszon Togliattiban, a merényletben nyolc ember életét vesztette. A robbanás vélhetőleg a helyi autógyár ellen irányult, ahol az új vezetés kiszorította a bűnszövetkezetek embereit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását