2024. május 4. - Mónika, Flórián

Környezeti katasztrófák - 2007

Az idén rekordszámú, hozzávetőleg félezer természeti katasztrófa történt a világban, legalábbis a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaság (IFRC) még nem végleges összesítése szerint.
2007. december 17. hétfő 17:27 - Hírextra
Az adat mintegy 25 százalékos növekedést mutat 2006-hoz képest, ami részben a klímaváltozással áll összefüggésben.

Január, BANGLADES: A több napos hideghullám közel 100 ember életét követelte, főként a Himalája lábánál fekvő északi vidékeken.

Január 13., COMORE-SZIGETEK: Kitört a 2360 méter magas Karthala vulkán, de a lábánál elterülő főváros, Moroni lakosai nem kerültek veszélybe.

Január 14-17., EGYESÜLT ÁLLAMOK: 54 ember vesztette életét az ország középső részét sújtó ítéletidőben. Az ónos esővel kísért széllökések és hóviharok sok körzetben áramkimaradásokat okoztak, autóutakat tettek járhatatlanná és repülőterek forgalmát bénították meg.

Január 18-19., EURÓPA: Legalább 47 emberéletet követelt az Európán végigsöprő Kirill orkán. A helyenként több mint 200 kilométer/óra sebességű szélvihar miatt légi járatokat kellett törölni, fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben, háztartások ezrei maradtak áram nélkül.

Január-február, ANGOLA, MOZAMBIK: Az özönvízszerű esőzések okozta áradások, sárlavinák és hurrikánok mintegy 150 ember életét követelték, százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

Február 2-5., INDONÉZIA: Jakartában a szakadatlan eső és felhőszakadás okozta, öt év óta legsúlyosabb áradásokban 44-en meghaltak, a város háromnegyede víz alá került.

Március 2-3., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Legkevesebb 20 ember halt meg a déli országrészen végigsöprő tornádókban, az északi és középső részen fekvő államokban hóvihar oltotta ki 15 ember életét.

Március 6., INDONÉZIA: A Richter-skálán mért 6,3-as fokozatú földrengés rázta meg Szumátra szigetét, majd egy órával később újabb, 6-os fokozatú rengés következett be, a tragédiának legkevesebb 70 halálos áldozata volt.

Március 10., MADAGASZKÁR: 88 ember vesztette életét, 30 eltűnt és több mint 137 ezren földönfutóvá váltak az ország északi részén végigsöpört forgószél miatt.

Március 21., PAKISZTÁN: Legkevesebb 67 ember vesztette életét földcsuszamlásokban Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részén és egy Afganisztánnal határos tartományban.
Március 25., JAPÁN: A Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatú földrengés rázta meg Honsu nyugati partjait.

Március 31-április 1., AFGANISZTÁN: A szokatlan meleg okozta hóolvadás és a rendkívüli esőzés miatti áradások és lavinák 114 ember életét oltották ki.

Április 2., SALAMON-SZIGETEK: Szökőár zúdult a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetek több településére egy, a Richter-skála szerint 8-as erősségű földrengés következtében. A cunami 52 embert ölt meg és tizenhárom települést söpört el.

Április 16-17., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Szakadó eső kísérte heves vihar csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére, amely 17 ember életét követelte. New Yorkban a hömpölygő víztömeg elárasztott számos utcát és metróállomást. Utoljára 30 éve esett ilyen kiadós eső a metropolisban.

Április 18., KOLUMBIA: Ötszáz év után kitört a Nevado de Huila vulkán, a lávafolyam és a földcsuszamlások 19 hidat romboltak le és több hegyi települést elszigeteltek a külvilágtól.

Április 28., NAGY-BRITANNIA: A Richter-skála szerinti 4,3-es erősségű földrengés volt Délkelet-Angliában, ahol a legnagyobb brit atomerőmű működik és itt található az Eurotunnel is. Ezekben nem esett kár, de gázszivárgásokról és kiterjedt áramkimaradások számoltak be.

Május 17., INDIA: 128 halálos áldozatot követelt egy hőhullám, Andra Prades államban 49,8 fokot is mértek. A júniusban pusztító újabb hőhullám szintén több mint száz életet oltott ki.

Május 22. DÉL-AFRIKA: Legkevesebb 20 ember halálát okozta a hirtelen jött tél, 54 településen dőlt meg az addigi hidegrekord.

Június 21-22., EURÓPA: A kontinens nyugati és középső részén pusztító vihar tombolt, ugyanakkor Dél- és Kelet-Európát hőhullám árasztotta el, Romániában 28-an vesztették életüket a hőség miatt.

Június-július, KÍNA: Több mint százan életüket vesztették, többe ezren hajlék nélkül maradtak az özönvízszerű esőzések okozta áradásokban és fölcsuszamlásokban.

Július 16., JAPÁN: 9 halálos áldozata és 1000 sebesültje volt a 6,8-as erősségű földrengésnek az ország északkeleti részén, a Kasivazaki közelében működő atomerőműben is radioaktív szivárgást észleltek a rengés után.

Július 16-24., MAGYARORSZÁG: Először kellett érvénybe léptetni a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriadót, miután a nappali felmelegedés 37-38 fok körül volt. 20-án megdőlt az országos abszolút melegrekord, amikor Kiskunhalason 41,9 Celsius fokot mértek.

Július-augusztus, DÉL-EURÓPA: A rendkívüli meleg és szárazság miatt erdőtűz pusztított több dél-európai államban. Görögországban augusztus 25-én rendkívüli állapotot hirdettek ki az ország egész területére a 64 ember halálát okozó, 190 ezer hektárnyi növényzetet felemésztő erdőtüzek miatt. Július az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb hónapja volt az erdőtüzek szempontjából a kontinensen.

Augusztus eleje, DÉL-ÁZSIA: Meghaladta a kétezret az Indiában, Bangladesben, Nepálban és Vietnamban pusztító áradások halálos áldozatainak száma.

Augusztus 2., OROSZORSZÁG: Szahalin szigetén a Richter-skála szerint 6,8-es erősségű földrengés 4 ember halálát okozta és mintegy 8 000 ember vált hajléktalanná.

Augusztus 7-16., ÉSZAK-KOREA: Áradások pusztítottak több tartományban, a halálos áldozatok száma elérte a 220-at, 80 ember eltűnt, a hajléktalanná váltak száma elérte a 300 ezret.

Augusztus 16., PERU: A Richter-skála szerint 7,9 erősségű földrengés rázta meg az ország tengerparti területeit. A katasztrófában 437-en haltak meg, 16 700 épület dőlt össze.

Szeptember 4., NICARAGUA: Közel 100 ember halálát okozta a Közép-Amerika felett átvonuló Félix hurrikán, több mint százan eltűntek.

Szeptember 12-14., INDONÉZIA: Hét nagy erejű földrengés rázta meg Indonéziát, amelyekben 17 ember veszett oda, a rengések után mindannyiszor szökőárriadót hirdettek ki.

Október 6., VIETNAM: A Lekima tájfun 32 ember életét oltotta ki, nyomában áradások alakultak ki.

Október 21-31., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Bozóttüzek pusztítottak Dél-Kaliforniában, ahol több
 megyében szükségállapotot kellett kihirdetni. A pusztító tűz, amelyet egy játszadozó kisgyermek okozott, az erős sivatagi szelek nyomán gyorsan terjedt a kiszáradt növényzetben. A lángok 14 ember halálát okozták, 2100 házat romboltak le, legalább 2 000 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel és mintegy 640 ezer ember kényszerült otthonának elhagyására Los Angelestől a mexikói határig.

Október vége-november közepe, VIETNAM: Az ország középső részét sújtó áradásokban 227 ember vesztette életét, a folyók vízszintje meghaladta az 1999-ben regisztrált rekordértékeket, országutak és vasútvonalak kerültek víz alá.

Október 31. HAITI, DOMINIKIAI KÖZTÁRSASÁG: A két országban 80 halottat szedett a Noel trópusi vihar, amelyet áradások, földcsuszamlások kísértek.

November 15., BANGLADES: Az ország déli részén végigsöprő Szidr trópusi vihar 3 500 áldozatot követelt, s legalább hárommillió ember maradt fedél nélkül.

November 16., PÁPUA-ÚJ-GUINEA: Több mint 150 ember veszett oda a csendes-óceáni Guba ciklon okozta áradásokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását