2024. április 19. - Emma

Százéves a modern építészet doyenje

Rio de Janeiróban, 1953-ban tervezett Casa das Canoas nevű híres otthonában, barátainak, nála negyven évvel fiatalabb feleségének és egyik unokájának társaságában ünnepelte századik születésnapját a hétvégén Oscar Niemeyer, a modern építészet doyenje, ma
2007. december 16. vasárnap 19:26 - Hírextra

Brasilia városának, országa új fővárosának megálmodója az általa tervezett riói épületben - amely ma a brazil építészet egyik jelképe és a Niemeyer alapítványnak is otthont ad -, a tropikus kertre nyíló nagy teraszon, szerényen fogadta a gratulációkat:

"Az én életem normális volt. Nem tudom, miért tart ilyen sokáig. Hogy mit érzek? Örömet, hogy itt lehetek barátaimmal, és a múltra gondolok, azokra, akik már elmentek és azokra, akik a helyükbe léptek, erre a harcra, amelyet az életben az emberségért kell vívni" - mondta az újságíróknak a szombati ünnepségen.

A születésnapi torta a közeli Niteroi városának általa tervezett, 1996-ban elkészült modern művészeti múzeumot mintázta. A gyertyákat elfújva Niemeyer csak annyit mondott: "A száz év butaság, az élet fontosabb, mint az építészet". Ám a kommunista meggyőződését ma is hirdető építész hozzáfűzte: "Nyugtalanítanak a társadalmi egyenlőtlenségek. Az osztályharc is fontosabb, mint az építészet."

Oscar Niemeyer a világ minden részén több mint 600 építményt jegyzett, jelenleg is hét projekten dolgozik és Brazília-szerte tucatnyi általa tervezett komplexum van épülőben, külföldön pedig többek között az ő tervei alapján épül a spanyolországi Aviles kulturális központja, egy vízipark Potsdamban és ő tervezte országának Kubában épülő új nagykövetségét is.

Lula brazil elnök a héten bejelentette, hogy a 2008-es évet Niemeyer-évnek fogja nyilvánítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását