2024. április 29. - Péter

Gyurcsány vallomása titkos

Noha a nyomozati cselekmények sora lezárult, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem kívánja nyilvánosságra hozni a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását. Ez derül ki abból a válaszból, amely a Magyar Nemzet kapott a Kormányszóvivői Irodától. Írásbeli közlés se
2008. március 22. szombat 13:13 - Hírextra
Tavaly október elején a Kormányszóvivői Iroda közleménye még azt tudatta a nyilvánossággal, hogy mihelyt a nyomozás lezárul, megismerhető lesz Gyurcsány Ferenc ügyészségi vallomása. A miniszterelnök – mint emlékezetes – szeptember 26-án, az éj leple alatt, titokban kereste fel Kecskeméten a Zuschlag-ügyben nyomozó Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget. A szóvivő a vallomástétel után azt az álláspontját fejtette ki, hogy a tanúvallomás nyilvánosságra hozatala sérthetné a nyomozás érdekeit. Hozzátette: akik a nyilvánosság mellett érvelnek, voltaképpen kabátlopási ügybe szeretnék keverni Gyurcsány Ferencet.

A Zuschlag János és társai ellen különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt indított eljárásban az ügyészség tanúként hallgatta meg Szilvásy György titokminisztert, Újhelyi István és Arató Gergely államtitkárokat, Mesterházy Attilát, az ifjúsági minisztérium egykori államtitkárát, valamint Baja Ferencet is.

Miután a napokban a főügyészség a nyomozati cselekmények sorát lezárta, a Magyar Nemzet megkereste a Kormányszóvivői Irodát: mikor hozzák nyilvánosságra a kormányzati politikusok vallomásait. Az iroda pénteken voltaképpen azt válaszolta, hogy ők maguk nem teszik közzé a vallomásokat, azok szövege majd – más ügyekhez hasonlóan – a bírósági eljárásban megismerhető lesz, a tárgyalás ugyanis nyilvános. Közölték a lapnak: Gyurcsány Ferenc az igazság pártján áll. A válasz szövege a következő: „Amint a nyomozati szakasz lezárul és egy ügy bírósági szakaszba kerül, a vallomások a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válnak. Gyurcsány Ferenc álláspontja változatlan az ügyben: az a legfontosabb, hogy kiderüljön az igazság. A törvények mindenkire vonatkoznak, ahogy a tetteiért is mindenkinek vállalnia kell a felelősséget.”

Időközben vizsgálatot indított a Központi Nyomozó Főügyészség is. Az államtitoknak minősülő eljárásban azt ellenőrzik: valóban tudomást szerzett-e Zuschlag János arról, hogy az ellene folyó nyomozás időszakában titkosszolgálati eszközökkel is adatokat gyűjtött ügyében a hatóság.

A Gyurcsány vezette egykori ifjúsági minisztérium pályázati pénzeinek szervezett eltüntetése miatt indult csalás ügyében várhatóan májusban emel vádat az ügyészség. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni. Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag mellett Katus Ferenc, az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának volt tagja is előzetes letartóztatásban van, Lados Istvánt pedig a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette.
Forrás: hirtv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását