2024. május 2. - Zsigmond

Másra használták az utakra kapott pénzt

A fővárosi önkormányzat az államtól tavaly kapott útfelújítási támogatást teljes egészében az utak korszerűsítésére fordította, de esetenként helytelen hivatalnoki döntés miatt az adott útszakaszra kapott pénzt másutt használták fel - erről Demszky Gábor
2007. október 3. szerda 22:19 - Hírextra

A főpolgármester cáfolta azt, hogy a kormánypártok megfutamodtak volna e téma tárgyalása elöl a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ülésén. Mint mondta: a határozatképtelenné vált ülés jövő heti folytatásán és a hó végén esedékes újabb közgyűlésen is napirenden lesz a Fidesz által szorgalmazott téma, az útfelújítási támogatások elszámolási problematikája. "Nem menekülünk el tehát ez elől a kérdés elől" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a hó végére elkészül a főpolgármesteri hivatalban az általa elrendelt "kemény" belső vizsgálat is. Így a központi régió ellenőrzési jelentésével együtt foglalhatnak majd állást ez ügyben a képviselők - fűzte hozzá.

Demszky Gábor közölte: "nem tudok arról, hogy azt a forrást, amit a főváros a régiótól különböző pályázatok során igényelt, azt ne útra fordította volna". Megjegyezte, hogy a régió vizsgálata kapcsán tudomást szerzett arról, hogy ezeket a támogatásokat esetenként szabálytalanul használták fel. Leszögezte: "ezt helytelenítem". Hangsúlyozta, hogy "a szabálytalanság az nagyon valószínű, és azt mi magunk fel fogjuk tárni".

A főpolgármester kitért arra, hogy megvizsgálják azt is, hogy mennyire jó a jelenlegi pályázati rendszer. Nem csak a fővárosnál, hanem egy tucatnyi Pest megyei településnél voltak hasonló gondok. Ez azt jelzi, hogy valami talán nincs egészen rendben.

Demszky Gábor leszögezte: "nem korrupciótípusú szabálytalanság történt" ez ügyben, hanem az, hogy "a hivatalnok azt hitte, hogy neki szabad ezt a pénzt áttenni egy másik rovatba és ott egy másik útfelújításra használni".

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a főpolgármester már 2005-ben levélben tájékoztatta a megfelelő szerveket, hogy a pályázati kiírások módja, mikéntje kapcsán nehézségek várhatók. Mint mondta: sajnálja, hogy ez bekövetkezett, de a főváros előre felhívta az illetékesek figyelmét arra: érdemes a jó szándékú figyelmeztetésükre odafigyelni. Úgy vélte, ha egyedileg vizsgálják az útszakaszokat, terv, tényszámok oldaláról, akkor valóban vannak aránytalanságok, de ha összességében teszik ezt, akkor azt látják, hogy 96 százalékos a teljesítés, ami megfelel a régió pályázati kiírásának.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását