2024. április 23. - Béla

Rekordösszegű kártérítés

22 milliárd forintot, vagy annál is több kártérítést kérhet a várpalotai önkormányzattól a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, ha a helyhatóság nem vonja vissza az inotai erőmű területét érintő változtatási tilalmát. A tilalom l
2007. december 14. péntek 19:26 - Hírextra
Ha nem épülhet meg az inotai erőmű területén az égető, akkor a modern hulladékgazdálkodási rendszert megvalósítani szándékozó 168 önkormányzatból álló társulás 7.7 milliárd forintos uniós támogatástól esik el. A társulás kalkulációja szerint az eddigi, és a rendszer meghiúsulása miatti költségekkel kb. 22 milliárd forint plusz kiadása lesz az önkormányzatoknak, amit valakinek viselni kell.

A várpalotai önkormányzat része a társulásnak, és korábban hozzájárult a rendszer kiépítéséhez. Az azóta újjá alakult testület azonban változtatási tilalmat rendelt el az inotai erőmű területére. Németh Árpád, Várpalota polgármestere korábban a Független Hírügynökségnek elmondta: támogatják az égetőmű építését, bármelyik másik településen. Az országos átlagnál 20-30 százalékkal több azonban már most is az erőmű környékén a daganatos és a felsőlégúti megbetegedések száma. Attól tartanak, ha szén helyett hulladékot tüzelnek el, a levegőbe kerülő gázok tovább rontják az ott élők egészségét.

Az uniós szakértők támogatását azonban az a komplex rendszer kapta meg, amelynek része az inotai égető. A társulás pénteki ülésén írásos nyilatkozatot kért a várpalotai önkormányzattól. Amennyiben hivatalosan is úgy nyilatkozik a képviselő-testület, hogy nem járul hozzá az égetőmű építéséhez, akkor jogi eszközökkel él a társulás. Szakértők jogászokkal megvizsgálják a kártérítés összegét, amely lehet, hogy a 22 milliárdot is meghaladja majd - mondta a Független Hírügynökségnek Farkas Endre, a projektiroda vezetője.

Arra a kérdésre, hogy egészségre veszélyes-e az égető Farkas Endre azt válaszolta: a hulladékok elégetése bevett uniós gyakorlat, több mint 500 ilyen égető létezik. A készülő uniós hulladékgazdálkodási irányelv szerint pedig hamarosan a magas fűtőértékű hulladékot nem is lehet majd lerakókba rakni, égetni kell.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását