2024. május 2. - Zsigmond

A Concentus Musicus Wien nálunk

A Concentus Musicus Wien a világhírű Nikolaus Harnoncourt vezényletével Bach-kantátákat szólaltat meg hétfőn este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölte az MTI-vel a Művészetek Palotája.
2007. december 14. péntek 13:22 - Hírextra
A koncerten közreműködik a bécsi együttes állandó partnere, az Arnold Schoenberg Kórus. Az est énekes szólistái Julia Kleiter, Kurt Streit és Anton Scharinger lesznek.

Az est programján Johann Sebastian Bach három kantátája szerepel: BWV 36-os jelzésű advent első vasárnapjára íródott, a 26. és a 140. számú pedig a szentháromság ünnepe utáni 24., illetve 27. vasárnapra készült.

Nikolaus Harnoncourt öt évvel ezelőtt, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon állt legutóbb magyar koncertpódiumon.

A neves karmester azért hozta létre 1953-ban a Concentus Musicus együttest, mert - mint korábban nyilatkozta - az 1950-es évek elejére világossá vált, hogy a modern hangszerek sok olyan dolgot nem tudnak, ami szükséges lenne Bach és Ha:ndel, Haydn és Mozart műveinek hiteles megszólaltatásához.

A Concentus Musicus repertoárjának súlypontját a reneszánsz és a barokk zene teszi ki. Az együttes 1970 és 1989 között - Nikolaus Harnoncourt és Gustav Leonhardt vezetésével - lemezre vette Bach összes kantátáját, köztük a hétfőn elhangzókat is.

A közlés szerint a karmester, aki csellistaként kezdte pályáját, túlzás nélkül nevezhető a modern előadóművészet egyik legnagyobb hatású alakjának. A muzsikus előadásmódjának titka abban rejlik, hogy mindig úgy olvassa és interpretálja a kottát, mintha először látná azt.

Nikolaus Harnoncourt modern hangszereken játszó zenekarokkal is sokszor fellép, és Monteverditől Bartókig a zenetörténet bármely korszakában keletkezett művet szívesen műsorára tűz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását