2024. július 13. - Jenő

Tilos a koldulás és a cigi

A zaklató koldulás tiltását tartalmazó rendeletet fogadott el - ellenszavazat nélkül - az V. kerületi képviselő-testület - csütörtökön Budapesten.
2007. december 13. csütörtök 16:52 - Hírextra

A Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester által kezdeményezett közterületi rendelkezés szerint tilos a belvárosban a zaklató jellegű, továbbá a gyermekkel történő koldulás, a szemetelés, a játszótéri dohányzás és a cigarettacsikk közterületen történő eldobása.

A szavazáson ott voltak az Utca Embere önkéntes hálózat tagjai is, hogy így tiltakozzanak a rendelet ellen. Rogán Antal az ülés szünetében, képviselőtársaival együtt meghallgatta a szervezet tagjainak érveit.

Rogán Antal elmondta: "Ha elvárom bármelyik belvárosi lakostól, hogy ne szemeteljen, akkor a hajléktalanoktól is el kell ezt várnom." Hozzátette, hogy szerinte nem tartozik a politikai korrektség kategóriájába, hogy emberi jogokra hivatkozva hagyjanak embereket megfagyni az utcán.

Misetics Bálint, az Utca Embere önkéntes hálózat szóvivője az MTI-nek elmondta: az ilyen rendeletek - Budapesten csak a XIII. kerületben van hasonló - arra szolgálnak, hogy kriminalizálják a szegénységet. A polgármester állításával szemben ez nem a hajléktalanokért, hanem a kerület lakóinak "szépérzékéért" történik.

A rendelkezés 2008. január 1-vel lép hatályba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását