2024. április 26. - Ervin

Több a muszlim, mint az evangélikus

Három éven belül az iszlám lesz a második legnagyobb vallás Ausztriában egy civil szervezet előrejelzése szerint.
2007. december 13. csütörtök 16:56 - Hírextra

Mohammed próféta követői már most többen vannak az evangélikus hívőknél, 2010-re pedig lekörözik a reformátusokat is, az iszlám így a katolikus után a második legnépesebb vallás lesz a nyugat-európai országban. A drámainak minősített társadalmi változásra a Népek Közötti Megértés Osztrák Társasága (Österreichische Gesellschaft für Völkerverständigung) hívta fel a figyelmet. Legújabb kutatásuk szerint a keresztény egyházak híveinek száma gyors ütemben csökken, miközben egyre több a muzulmán és terjed a vallástalanság.

1971-ben 447 ezer 70 evangélikus hívő élt Ausztriában, tavaly viszont már bő 120 ezerrel kevesebb, 326 ezer 117. A katolikus egyház tagsága az 1971-es 6,5 millió 48 ezer 316-ról 2006-ra majdnem egymillióval csökkent, így a legnagyobb egyházhoz 5,6 millió 30 ezer 700 osztrák tartozik.

A mohamedánok száma ellenben a harmincöt évvel korábbi 22 ezer 267-ről csaknem tizennyolcszorosára, négyszázezerre emelkedett. Megfigyelhető továbbá, hogy egyre népesebb a vallástalanok tábora és mind többen vannak, akik katolikusnak vallják magukat de nincsenek megkeresztelve. A becslésen alapuló adatokat a társaság szerint igazolni fogja a következő, 2011-ben esedékes népszámlálás.

Az egyesületet vezető elnök, Josef Höchtl, a jobbközép Néppárt (Volkspartei) volt parlamenti képviselője a "drámai változás" miatt egész Nyugat-Európára kiterjedő "új hittérítést", evangelizációt szorgalmaz és kezdeményezi, hogy induljon keresztény-iszlám párbeszéd. A közös értékrend kialakítását célzó dialógus kiindulási alapja az "élethez fűződő emberi jog" lehetne - nyilatkozott az egykori politikus.

A magát "mélyen vallásos kereszténynek" mondó Höchtl szerint javítani kell az iskolai hittanoktatás színvonalán, a vallástalan diákoknak pedig kötelezővé kellene tenni az etika tantárgyat. A szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó Néppárt volt képviselője úgy véli, a missziós munkát a siker reményével lehet megkezdeni, mert egy friss közvélemény-kutatás szerint egyre több fiatal hisz istenben és abban, hogy van élet a halál után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását