2024. május 8. - Mihály

Olcsóbb lehet az olimpia

Mintegy 88 milliárd koronás közvetlen beruházásokra lenne szükség, ha Prága 2016-ben nyári olimpiai játékokat rendezne. Ez 36 százalékkal alacsonyabb összeg, mint korábban gondolták - derült ki a Pricewaterhouse Coopers pénzügyi elemző csoport gazdasági t
2007. december 13. csütörtök 15:41 - Hírextra

A Pricewaterhouse Coopers korábbi, 2004-ben készített hasonló tanulmánya még 136 milliárd koronás közvetlen beruházásokat tartott szükségesnek.

A cseh főváros a cseh nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve szeptemberben nyújtotta be jelentkezését a 2016-os nyári olimpia megrendezésére.

Csehországban azóta nyílt vita folyik arról, hogy van-e értelme Prágában olimpiát rendezni. Felmérések szerint az ország és maga a főváros lakossága is megosztott ebben a kérdésben, a támogatók és az ellenzők aránya nagyjából egyforma. A kisebb cseh városok az ősszel ugyanakkor közösen felhívást tettek közzé, amelyben leszögezték: ha Prága olimpiát akar rendezni, tegye, de a saját költségvetéséből, saját szakállára, s ne állami közreműködéssel, segítséggel. A kisebb városok ugyanis attól tartanak, hogy az olimpia miatt ők alacsonyabb központi támogatáshoz jutnának.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány közölte, hogy nem hajlandó a városnak semmiféle garanciákat nyújtani a költségek fedezésére. Topolánek egy ellenzéki képviselő interpellációjára válaszolva ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Prága részéről hivatalos kéréssel még senki sem fordult az olimpia ügyében a kormányhoz.

"A kormány ezzel nem foglalkozott, mert nem is foglalkozhatott hivatalosan. Semmiféle felkérést nem kaptunk" - jelentette ki Topolánek.

A pénzügyi tárca szintén óvatos, és semmire sem akarja elkötelezni magát.
"Egy ilyen hatalmas akció nagy kockázatot jelent a közpénzek számára. Csak az infrastrukturális beruházások tervezett értéke meghaladja a 30 milliárd koronát. Nem gondolom, hogy ezek a legfontosabb beruházások, amelyekre most vagy a következő években a legnagyobb szükségünk lenne" - véli Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.

A cseh parlamenti ellenzék politikai hibának tartja, hogy a város vezetése még nem fordult a kormányhoz. A prágai városi önkormányzat szerint azonban ebben a pillanatban még nincs szükség a kormány garanciáira, s az ügyről még tárgyalni fognak.

Pavel Bém, Prága főpolgármestere szerint ugyan nincs túl nagy esély arra, hogy a cseh főváros megszerezhetné a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát, de a jelentkezés bemutatkozásnak jó és szükséges. "Ha nem sikerül 2016-ban, akkor kandidálunk 2020-ra. Gazdagabbak leszünk sok tapasztalattal, s úgy vélem, hogy már jóval nagyobb esélyünk lesz a sikerre" - mondta újságíróknak Bém.

Budapest is fontolgatta a 2016-os jelentkezést, azonban - szintén a PricewaterhouseCoopers jelentése alapján - a szükséges feltételek reálisan 2020-ra teremthetőek meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását