2024. április 23. - Béla

Elárverezik a támogatásokat

Az állam évek óta nemcsak jelentősen alátervezi az egyház által működtetett iskolák és szociális intézmények úgynevezett kiegészítő támogatását, hanem a zárszámadási törvény elfogadásakor rendre csak a "kiegészítő támogatás kiegészítőjét" adja meg, utalja
2007. december 13. csütörtök 06:49 - Hírextra

"Számításaink szerint 9,4 milliárd forint elmaradás volt az oktatási intézmények vonatkozásában és 4,6 milliárd forint a szociális intézmények vonatkozásában, ami nem egy plusz támogatást jelentett volna, hanem az állami szférában végzett munkával azonos mértékű finanszírozást jelentett volna. Ezzel szemben az egyházi oktatási intézmények működtetésére mindössze 7,2 milliárd forintot utalnak ki, - ebből a katolikus egyházat 4,2 milliárd forint fogja megilletni -, a szociális területen működő egyházi intézmények pedig mindössze 2,7 milliárd forintos állami hozzájárulást kaphatnak majd" - mondta.

Szavai szerint ez az állami magatartás "nagyon durva, nemcsak törvénnyel ellentétes, de alkotmányosan is sértő". Hozzátette: azt különösen fájlalja, hogy a magyar sajtó ezt a tényt szinte teljes mértékig "agyonhallgatta".

Veres András szólt arról is: az úgynevezett gyűlöletbeszédről szóló törvény - amelyet a palament kormánypárti többsége elfogadott és amelyet a köztársasági elnök az Alkotmánybíróság elé utalt -, hátrányosan érintette volna a keresztény embereket. Miközben ugyanis a törvény mindenféle kisebbségeket, nagyon helyesen, véd a gyűlöletbeszéd velük szembeni alkalmazásától, aközben a történelmi keresztény egyházak felé nem hatott volna semmiféle védelemmel.

"Az elmúlt nem egészen két évtized alatt, a rendszerváltoztatás óta sok megnyilvánulását láttuk annak, hogy milyen módon lehetett keresztényekből, keresztény intézményekből, pápából, Jézus Krisztusból és mindenből gúnyt űzni" - mondta Veres András.

A megyéspüspök kijelentette azt is: a parlament egy másik törvényt is elfogadott, amely ellen az egyházaknak fel kell emelniük a szavukat, ez pedig az a törvény amelyben a regisztrált együttéléseket felruházzák ugyanazokkal a jogokkal, mint a családokat.

"Uram bocsá, a homoszexuális együttéléseknél is, csak egyetlen megszorítás van, hogy gyermeket nem fogadhatnak együtt örökbe. A törvény furcsasága, hogy egyénileg viszont igen" - hangoztatta a megyéspüspök.

Veres András a Szombathelyi Egyházmegyében zajló programokról szólva kiemelte, hogy a Brenner János-emlékév zárásaként, december 15-én, a szombathelyi székesegyházban szentmisét és megemlékezést tartanak. Bejelentette: az eseményen részt vesz Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége Mádl Dalma is.

A megyéspüspök szavai szerint jól halad az 50 évvel ezelőtt papi szolgálatának teljesítése közben meggyilkolt áldozópap boldoggá avatásának ügye, a hivatalos eljárást végző magyar egyházi szakértőkből álló munkacsoport befejezte tevékenységét, a dokumentum olasz fordítása zajlik, ezt követően felterjesztik az iratokat Rómába.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását