2024. május 2. - Zsigmond

Új fejszámoló-világcsúcs

Alexis Lemaire, a francia fejszámoló fenomén ismét megjavította gyökvonási szupervilágcsúcsát: a londoni természettudományi múzeumban rendezett bemutatón 70,2 másodpercre javította egy kétszázjegyű szám 13. gyökének kiszámítási idejét. Előző, 72,4 másodpe
2007. december 12. szerda 09:27 - Hírextra

A kétszázjegyű számot egy számítógép választotta ki találomra. A 27 éves diák egy perccel és bő tíz másodperccel később fejben kiszámolta, hogy a keresett gyökszám: 2 407 899 893 032 210. Ha ezt a számot 13-szor megszorozzák önmagával, kiadja az eredeti kétszázjegyű számot, amelyet - mivel több sort töltene meg - nem közölt az AFP hírügynökség.

Alexis Lemaire a mesterséges intelligencia témakörében folytat doktoranduszi tanulmányokat.
Jane West, a természettudományi múzeum matematikai osztályának vezetője a maga részéről agy kommentálta az új fejszámoló világrekordot:

"Azt hiszem, ez volt minden idők legnagyobb fejben elvégzett matematikai művelete."
Alexis Lemaire 11 éves korában ébredt rá rendkívüli fejszámoló-képességeire. A legutóbbi időkig százjegyű számok 13. gyökének kiszámításában állított fel új és új rekordokat, de ezt végül 'túl könnyűnek" ítélte, és áttért a kétszázjegyűekre.

Lemaire elmondta, hogy sportolókhoz méltó szigorú edzésekkel készül a teljesítményekre - az angol sajtó el is nevezte a matematikai fenomént "matlétának".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását