2024. április 26. - Ervin

Üdvözlik Sólyom állásfoglalását

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke üdvözli a köztársasági elnök állásfoglalását a Magyar Gárda múlt hét végén Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása ügyében; Balog Zoltán ezt szerdán közölte az MTI-
2007. december 12. szerda 14:56 - Hírextra

A testület elnökeként üdvözlöm Sólyom László világos és egyértelmű állásfoglalását az elmúlt hét végén Tatárszentgyörgyön történt félelemkeltő felvonulás ügyében - fogalmazott közleményében Balog Zoltán.

A fideszes képviselő azt írta, hogy ő maga határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai, faji alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg. Hozzátette: elutasítja a Magyar Gárda megfélemlítésre irányuló felvonulásait és azt, hogy a közéletben egyesek "cigánybűnözésről" beszélve igyekeznek ellentétet szítani magyarok és magyar romák között.

Balogh Zoltán szerint ugyanakkor átfogó szociális, oktatási és gazdasági programra van szükség, amely a mélyszegénységben élő roma közösségek felemelését, a szociális kiszolgáltatottságban élő vidéki emberek helyzetének javítását, a közbiztonság megerősítését célozza.

Sólyom László köztársasági elnök kedden a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett - az MTI-hez is eljuttatott - válaszlevelében azt írta: a Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt.

Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását - fogalmazott Sólyom László.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman előzőleg amiatt kereste meg levélben a közjogi méltóságokat, így a köztársasági elnököt is, és kérte álláspontjuk kifejtését a Magyar Gárdával kapcsolatban, hogy a szervezet 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását