2024. május 3. - Tímea, Irma

A VEKE hárompontos megállapodást szeretne a metrókocsikról

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azt szeretné elérni, hogy a főváros egy műszaki jellegű, három pontból álló megállapodást írjon alá a 2-es és a 4-es vonalra szánt metrókocsik francia gyártójával, az Alstom céggel.
2011. július 14. csütörtök 11:55 - HírExtra
A civil szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azzal indokolta e szerződés megkötésének szükségességét, hogy szerintük a BKV kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet a gyártóval szemben, ha az leszállítja a szerelvényeket. Mint írták, ilyen rendszerekből építkező szerelvény sehol a világon nem fut, és számos műszaki probléma felvetődött, amelyeket nem oldottak meg.

A VEKE szerint garantálni kell az alkatrészellátás biztonságát és folyamatosságát, minden alkatrészre meg kell határozni egy maximált árat. A próbafutások során dokumentált, a gyártó által ki nem javított, túlzott kerékkopás miatt az Alstomnak kell vállalnia a kerékcserék teljes anyagi vonzatát addig, amíg a jelenséget meg nem szünteti. A HÉV-összekötés kapcsán az egyesület úgy látja, hogy gondoskodni kell a 2-es metróra kerülő ötkocsis szerelvények bővíthetőségéről is, és erre visszavonhatatlan opciót kellene adnia a gyártónak.

Hangsúlyozták, hogy ha a főváros nem ragaszkodik e pontok szerződésbe foglalásához, akkor megítélésük szerint a cég könnyen súlyos károkat okozhat Budapestnek, amiért vállalniuk kell a felelősséget.

A VEKE úgy látja, hogy a legkisebb kockázattal és a legnagyobb lehetséges társadalmi haszonnal egy új tender kiírása járna. Közlésük szerint az új kiírásban a darabszámot is módosítani lehetne, hogy a 3-as metró és a HÉV szerelvényeit is lecserélhessék, egységes járműparkra lehetne szert tenni egy kiegészítő licencmegállapodás megkötésével, valamint reális elvárás támasztható a nyertes letelepítéséhez, a magyarországi gyártáshoz.
Az Alstom és a főváros július elején állapodott meg a 2-es és a 4-es metróvonalra leszállítandó metrókocsik ügyében. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön nyílt ülésen tárgyalja meg az ezzel kapcsolatos előterjesztést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását