2024. május 19. - Ivó, Milán

Szigorítás az Eb-re

Alapos fejfájást okoz az osztrák hatóságoknak a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokság biztonsági szempontból: egyrészt - legalábbis elméletileg - a tömeges rendezvények terrorista cselekmények lehetséges célpontjaként szolgálnak, másrészt nem lesz könnyű
2007. december 12. szerda 12:55 - Hírextra

A közbiztonságra mindenesetre 27 ezer osztrák rendőr felügyel majd a mérkőzéseknek otthont adó négy városban, munkájukat több száz, teljes fellépési jogkörrel felruházott és a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején kellő tapasztalatokat szerzett német kolléga segíti majd. A vb alatt több mint ötszáz randalírozó szurkolót vettek őrizetbe a német hatóságok.

Az érintett osztrák szerveknél júniusra szabadságolási tilalmat rendeltek el, amely éppúgy vonatkozik a rendőrökre, mint a mentőkre, a tűzoltókra és - részben - a hadseregre.

A biztonsági forgatókönyvek szerint háromezer katonát osztanak be különleges, az Eb-vel kapcsolatos feladatokra, többek között egészségügyi szolgálatosokat, atom-, vegyi és biológiai támadás elleni védekezésre kiképzett egységeket és a légierők bizonyos alakulatait. Utóbbiak a légtér ellenőrzéséről lesznek kötelesek gondoskodni, bár egyelőre arról nem született döntés, hogy a frissen beszerzett Typhoon típusú Eurofighter-elfogóvadászokkal járőrözhetnek-e. A Black Hawk harci helikopterek azonban biztosan repülnek. A mélységi felderítésbe ugyancsak bekapcsolódik a hadsereg, tevékenyen támogatva a rendőrséget a biztonsági feladatok ellátásában - a katonai zenekarok fellépéséről már nem is beszélve...

Csupán a bécsi kórházakban és rendelőkben 29 ezer fős személyzet tart majd állandó ügyeletet, a tűzoltóknál 1700-an lesznek szolgálatban, a mentőknél 600-an. Az utcák és terek tisztán tartására 3000 szemetes és 1000 kertész ügyel.

A közeledő Eb-re való tekintettel az illetékes osztrák hatóságok nem veszik félvállról azokat a videoüzeneteket, amelyek burkoltan terrorista merényletekkel fenyegették meg az utóbbi hónapokban Ausztriát, elsősorban is afganisztáni katonai szerepvállalása miatt. Az esetleges célpontként számba jöhető stadionok biztosítására külön tervek készülnek, a repülőtereken, a nemzetközi vasút- és autóbusz-állomásokon pedig fokozott elővigyázatossági rendszabályokat foganatosítanak.

Ami a rendbontásokat és verekedéseket illeti, a szakemberek úgy vélik, hogy ebből a szempontból egyszerűbb ellenőrizni a sportlétesítményeket, mert egyrészt az európai szintű közös adatbázist felhasználó előzetes listák alapján a beléptetőrendszer segítségével eleve kiszűrhetők a garázdaságra hajlamos elemek, másrészt eleve úgy osztják szét a jegyeket, hogy a legvérmesebb szurkolótáborok ne kerüljenek egymás mellé. Sokkal komolyabb kihívást jelent majd a tömeg "megzabolázása" a kialakítandó szurkolózónában, ahol naponta több százezer ember fordulhat majd meg, szabadon járva-kelve.

A szakértők egy további kényes, az Eb-vel mindazonáltal csak közvetetten összefüggő biztonsági vetületre is felhívják a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy a bűnözők kihasználhatják azt a körülményt, hogy a rendőrség leginkább a sportrendezvénnyel lesz elfoglalva: fennáll annak a veszélye, hogy júniusban jelentősen megszaporodik a betörések és a lopások száma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását