2024. május 4. - Mónika, Flórián

87 év után újra szabad közlekedés

A schengeni határnyitással 87 év után újra szabaddá válik a közlekedés a korában szerves egységet alkotó Medvesalján; ez alkalomból december 20-án és 21-én közös ünnepséget rendeznek a szlovákiai Tajti, illetve a Nógrád megyei Cered települések - tudatta
2007. december 12. szerda 12:53 - Hírextra

A határnyitás egyben lehetőséget nyújt a Heves megyei Pétervásárai Kistérség számára is arra, hogy erősítsék kapcsolataikat a szlovákiai gömöri régió településeivel - közölte sajtótájékoztatón Czene Árpád.

Az önkormányzati vezető elmondta, hogy a korábban szerves egységet alkotó Medvesalját 1920-ban kettészelte a határ. Ez azt jelenti, hogy mostanáig 160 kilométert kellett utaznia annak, aki Ceredről el akart jutni a mintegy 600 méternyi távolságban található szlovákiai Tajtiba.

Közlése szerint, az elmúlt két évtizedben hiába szorgalmazták határátkelő megnyitását. Csupán egy határátlépési pont létesült néhány éve, amelynek megnyitásáért viszont fizetniük kellett a településeknek. Vagyis a schengeni határnyitás végre megteremti a szabad kapcsolattartás lehetőségét Medvesalja mintegy ötezer lakója számára.

Ez annál is inkább fontos, mert Cereden nincs olyan család, akinek ne lenne rokona a szomszédos településeken. Példaként említette, hogy Molnár Gyula, Tajti polgármestere az unokaöccse.

Pál László, a határtól néhány kilométerre található, ám Szlovákiával közvetlenül nem szomszédos Pétervásárai Kistérség vezetője arról szólt, hogy a kistérség falvai élénk kapcsolatot ápolnak a gömöri régió magyarlakta falvaival. Számos testvérközségi szerződés is köttetett.

Ebben a helyzetben terveik között szerepel közös európai uniós pályázatok készítése is - mondta a kistérségi elnök.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a határnyitás egy két évtizedes folyamat eredménye, így nem egy kormány, hanem minden magyar ember dicsősége.

A tervezett ünnepség keretében egyébként tűzijátékot tartanak, másnap pedig közös karácsonyfát állít a két falu a határon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását