2024. április 29. - Péter

Magyar plakátok Amerikában

Magyarország múlt századi történelmét kereskedelmi, film-, idegenforgalmi és sportplakátokba sűrítve mutatja be az a színes tárlat, amely vasárnap nyílt az amerikai New Brunswickban.
2008. március 17. hétfő 07:53 - Hírextra
Az Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában kiállított 75 márkás plakát között a legismertebb magyar plakáttervezőknek az 1910-es és 1980-as évek között készült munkái láthatók. A hagyományos plakátokon kívül reklámcédulák, bélyegplakátok és zománctáblák is helyet kaptak a tárlaton.
A plakátművészet a 20. század elején élte fénykorát Európa-szerte. Az új médiumok, köztük a film, valamint az új iparágak is a reklámon keresztül érték el közönségüket, a felemelkedő középosztályt; egyebek között plakátokon buzdították az embereket fogyasztásra. A plakátot az állam később tömegkommunikációs propagandaeszközként alkalmazta: a 20. század viharaiban, háborúk, forradalmak és különböző gazdasági időszakok közepette a reklám változásai az adott kort tükrözték.

A tárlaton olyan plakátok is láthatók, amelyeket a legrangosabb magyar művészek terveztek. A század elején például olyan neves magyar festők készítettek plakátokat, mint Rippl-Rónai József, Benczúr Gyula és Szinyei Merse Pál.

A kiállítás anyagának nagy részét a connecticuti Norwalkban élő André Farkas kölcsönözte a múzeumnak. A Magyarországon született gyűjtő az 1956-os forradalom utáni zűrzavaros időkben emigrált az Egyesült Államokba. Szülőhazájában kerékpárversenyző volt: gyűjtőszenvedélyét így érthető módon a sportplakátok indították el az 50-es évek elején. Gyűjteménye tematikailag és mennyiségileg is gyarapodott az idők folyamán, ma már több ezerre tehető plakátjainak, reklámcéduláinak, bélyegplakátjainak és zománctábláinak száma.

A "Magyar Grafika: magyar plakátok, reklám és alkalmi grafika" című kiállítás szeptember 14-ig tekinthető meg a jelentős magyar lakossággal rendelkező New Jersey állambeli New Brunswick múzeumában. Az Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy a magyar kulturális hagyományokat ápolja és népszerűsítse Amerikában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását