2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az Akadémia bora

A bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát keresték az akadémikusok. Az immár harmadszorra megrendezett megmérettetésben idén hat kategóriában nyerhették el a legjobb borászok a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011 elismerő címet.
2011. február 19. szombat 15:03 - HírExtra
Az MTA elnöke által felkért, hivatásos borászokból és borkedvelő tudósokból álló zsűri tagjai szavaztak a minősített borversenyen. Szándékaik és reményeik szerint a két intézmény, az MTA és a Magyar Bor Akadémia összefogásával megvalósult borverseny is hozzájárulhat a hazai borgasztronómia fejlődéséhez és a magyar bor elismeréséhez, hírnevének erősítéséhez. A nemes versengésben a győztes mindenekelőtt a magyar bor ügye, kell hogy legyen.

S most lássuk az idei versenyt. Évjáratfüggő kategóriának bizonyultak a 2010-es rosék, amelyek – főként a tavalyi kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt - halványabb arcukat mutatták. Viszont nagyon erős mezőnyben éles verseny alakult ki a felső kategóriás vörös borok és édes borok között. A minősített borversenyek szabályzatának megfelelően vak kóstolással, 100-as pontrendszerben zajlott a bírálat, elemezve a színt, a tisztaságot, az íz anyagokat és az összbenyomást. Az első körből 10 bor jutott a döntőbe, ahol újabb bírálat után alakult ki a végső helyezési sorrend.

A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 nyerteseit hat kategóriában választották ki. A felső kategóriás fehérborok között a Mátraalja borvidék 2008-as évjáratú Fríz Hárslevelűje győzedelmeskedett. A gyöngyösi Borpalota jelenleg 140 hektár szőlőterületet művel. A Fríz Hárslevelűhöz túlérett szőlőt szüretelnek. A Hárslevelű szőlőfajta 2008-as évjáratú borára ritka ízösszetettség jellemző. Illatában még kacéran virágos, nektárosan bódító, ízeiben viszont a töppedt szőlő, napszárított barack, aszalt füge és a sziklaszilárd savszerkezet alkot különleges harmóniát.

A felső kategóriás vörösborok közül Günzer Zoltán Pincészetének 2007-es évjáratú Ördögárok bora nyerte el leginkább az MTA borbíráinak tetszését. A Günzer az elmúlt években Villány egyik új, feltörekvő pincészetéből a borvidék elismert borműhelyévé nőtte ki magát. Az Ördögárok egy kitűnő évjárat elegáns bora. A tartós meleg és a katlanhatás biztosította az optimális érést Villányban, majd a 22 hónap kisfahordós (225 literes és 500 literes) érlelés finomította, gazdagította a bort, amely intenzív illatú, édes fűszerekkel, nemes fákkal, egzotikus füstösséggel. Elegáns testű, telt anyagú, életteli, komoly szövésű érett bor.

A szintén a felső kategóriához tartozó desszertborok között az idei verseny győztese a Tokaj-Hegyalja borvidék Úri Borok Pincészetének 1999-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszúja. A nyertes desszertbor az elmúlt évek egyik legjobb évjárata Tokaj-hegyalján. Jellemzője, hogy a borok magas sav- és cukortartalommal adják az egyensúlyt. Ez a bor egy birtokválogatás, az átlagos évjáratokhoz képest tartalmasabb, több érlelést igényel, mint általában az aszúk. Négy év után került palackba. A borra jellemző a friss gyümölcsös ízek mellett a rendkívül hosszú utóíz és az érleltség. A középkategóriás fehérborok közül holtversenyben két bort talált kiemelkedőnek a zsűri. A 2006-os évjáratú, balatonfelvidéki Áldozói Zöldveltelini a Scheller Szőlőbirtokról került ki. Szintén első helyen végzett Tokaj-Hegyalja 2009-es évjáratú Asszonyfektető édes fehérbora, a Chateau Dr. Kovács Grand Cru pincészet alkotása. A közép kategóriás vörösborok között a Villány-Siklósi borvidékről, a Koch-Vin Pincészetből származó, 2007-es évjáratú Cabernet Sauvignon bizonyult a legjobbnak.

Rosé kategóriában az első helyezést a Gál Pincészet 2010-es évjáratú, kunsági Zweigelt Rosé bora nyerte el.

Az MTA országos minősített borversenyére több mint 50 borászat nevezett be mintegy 140 borral. A borverseny a nemzetközi szabályok szerint, szigorú rendben zajlott. Az eredmény jó visszajelzés a borászoknak és iránytű a fogyasztóknak, kereskedőnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását