2024. május 18. - Erik, Alexandra

Izraeli turnén a magyar gitáros

Izraeli turnéjának köszönhetően végre személyesen is találkozhat Pavlovits Dávid gitárművész azzal az izraeli tanítványával, akit már fél éve az interneten keresztül tanít gitározni. A klasszikusgitár-művész kedden este Jeruzsálemben kezdte meg ötnapos ko
2008. november 12. szerda 10:51 - Hírextra
A Jeruzsálem központjában található kulturális centrumban John Dowland XVI. századi angol lantjátékos, A. Barrios paraguayi, Karim Frege egyiptomi és Isaac Albeniz spanyol zeneszerzők művei mellett Pavlovits Dávid saját szerzeményei csendültek fel.

A művész minden darab előtt röviden ismertette a közönséggel a művek jellemzőjét. Elmondta: Arcok című szerzeményét saját környezete, a második világháborús és ,56-os nyomokat viselő, Szondi utcai házában lakó roma szomszédai is ihlették. A négy részből álló műben magyar népdal is felcsendült, valamint az a részlet, amelyet az az éjszaka ihletett, amikor a szomszéd baltával szétverte a bejáratot.

A művész az MTI-nek nyilatkozva felidézte: tavaly az izraeli Netanya városában a Guitar Gems (a gitár gyöngyszemei) elnevezésű nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválra kapott meghívást és meg is nyerte a pénzdíjas versengést. Ennek apropóján hívták meg idén a fesztivál szervezői egy önálló koncertkörútra, amelyre egyenesen egyiptomi turnéjáról érkezett az évente mintegy harminc külföldi fellépéssel büszkélkedő művész.

Pavlovits Dávid elmondta: izraeli körútjának egyik állomása egy galileai kibuc lesz, ahol végre személyesen találkozhat azzal a tanítványával, akinek fél éve az interneten keresztül ad gitárórákat. Felidéze, hogy a nő tavaly a gitárfesztivál keretében vett részt egy mesterkurzusán, és ott jelezte, hogy szeretne órákat venni tőle, az internetes tanítás ötlete azonban meglepte a szegedi egyetem klasszikusgitár tanszékének tanárát. A gondolat azonban életképesnek bizonyult, mivel a jó internetkapcsolat lehetővé tette, hogy webkamera segítségével megfelelően lássák és hallják egymást, így már fél éve zajlik a különleges kurzus.

Pavlovits Dávid izraeli útja során csütörtökön a haifai WIZO művészeti iskola, pénteken pedig az észak-galileai Baram kibuc koncerttermében lép fel. A sok orosz bevándorlónak köszönhetően már-már s klasszikusgitározás nagyhatalmának számító Izrael művészei Jeruzsálemben, a Héber Egyetemen vehettek részt Pavlovits Dávid mesterkurzusán, de még a haifai iskola is helyet ad egy vagy két zenetechnikai továbbképzésnek a magyar művész vezetésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását