2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az elnökjelölt 12 pontja

Tizenkét pontba foglalta a négy vajdasági magyar párt elnökjelöltjének Pásztor Istvánnak a programját. Egyebek mellett az ország európai jövőjéért és a kisebbségi jogok megvalósításáért küzd majd a közös jelölt.
2007. december 12. szerda 21:07 - Hírextra
Az elnökjelölt fontosnak tartja a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést, a háborús bűnökkel vádoltak kiadatását, valamint a koszovói kérdés békés rendezését. Pásztor István programjában a jelenlegi kötelező katonai szolgálat megszüntetését és hivatásos hadsereg létrehozását támogatják.

Kiemelten fontosnak tartja az elnökjelölt, hogy a részarányos foglalkoztatás elvének alkalmazásával jelentősen emelkedjen a kisebbségek számaránya az állami intézményekben, az állami alapítású vállalatokban és közvállalatokban. A politikus szerint a bírák, ügyészek, a bírósági, ügyészségi, rendőrségi és más közigazgatási vezetők kinevezésekor figyelembe kell venni a nemzetiségi arányokat is.

A programban szerepel a történelem során elszenvedett jogsértések rehabilitálása is, amely elsősorban a második világháború után elkobzott vagyon visszaadását jelentené. Emellett Pásztor István el szeretné érni, hogy a külföldre üldözöttek vagy leszármazottaik méltányos kárpótlását, és az 1920-2000 közötti időszakban ártatlanul meghurcoltak, koncepciós és politikai perekben elítéltek és hozzátartozóik rehabilitálását.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP), a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a hét elején állapodott meg abban, hogy a VMSZ vezetőjét, Pásztor Istvánt jelölik a januárban esedékes szerbiai köztársasági elnökválasztásokon.

A négy párt Magyar Koalíció néven alakított tömörülést, amely a tervek szerint együttesen lép fel a jövő év folyamán kiírandó vajdasági tartományi és a helyhatósági választásokon is. A pártok a közös fellépéssel egyrészt mozgósítani szeretnék a háromszázezres vajdasági magyarságot, másrészt pedig az elveszített szavazatokat kívánják összefogásukkal visszaszerezni. Az idén januári szerb parlamenti választásokon ugyanis a voksoláson részt vett magyar szavazók fele szerb pártokra adta szavazatát.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását