2024. május 2. - Zsigmond

Bécs és Pozsony együtt hívja ki Budapestet

Kemény versenytársat kap Budapest: Bécs és Pozsony együtt pályázik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyére. Az erről szóló beadványt kedden írta alá az osztrák kancellár és a szlovák miniszterelnök - írja a Népszabadság.
2008. április 2. szerda 10:03 - Hírextra
Alaposan bele kell húznia Magyarországnak, ha Budapesten akarja tudni a leendő Európai Innovációs és Technológiai Intézetet. Ennek székhelyére ugyanis - amint azt tegnap bejelentették - Bécs és Pozsony közösen nyújt be pályázatot. Alfred Gusenbauer osztrák kancellár a Bécsben rendezett aláírási ceremónia alkalmából egyedülálló esélynek minősítette a két város számára a pályázatot, Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig fantasztikus lehetőségről beszélt. A mintegy hatvan munkatársat foglalkoztató EIT befogadására eddig Budapest és a lengyelországi Wroclav jelentkezett az Európai Uniónál, amely 308 millió eurót szán az intézetre 2008 és 2013 között. További pénzek származhatnak a központ saját tevékenységéből, állami hozzájárulásokból, az Európai Beruházási Banktól és a magánszférából is.

Becslések szerint összességében 2,4 milliárd euró fölött rendelkezhet majd az intézet, amelynek az lesz a feladata, hogy megszervezze az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerségén alapuló hálózatokat, s hozzájáruljon a tagállamok innovációs kapacitásának fejlesztéséhez. Mivel az EU már korábban kinyilvánította, hogy az EIT székhelyének odaítélésénél előnyben részesíti az újonnan csatlakozott kilenc tagállam valamelyikét, megfigyelők nem sok esélyt adtak Bécsnek: nyilván ezt is számításba vette az osztrák kormány, amikor a Szlovákiával való közös pályázat mellett döntött. - Bécs és Pozsony nemcsak hogy nagyon közel fekszik egymáshoz, de mindkettő egy olyan, gazdaságilag gyorsan növekvő zónához tartozik, amelyben szinte már nem is léteznek államhatárok - indokolta a választást az osztrák kancellár. Fico a közeljövőben létrehozandó legfontosabb EU-intézmények egyikének nevezte az EIT-t. A megállapodás szerint Bécs és Pozsony felosztaná egymás között a részlegeket, és két-két egység működne itt is, ott is.

Az intézmény székhelyéről a döntést még a szlovén uniós elnökség lejárta előtt, azaz június végéig meghozzák. A magyar kormány már kandidált a központért, amely az Európai Unió első, magyarországi székhellyel működő ügynöksége lenne. A magyarországi helyszín mellett szóló érvek felsorakoztatására kampányt indított a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián igyekeztek összegyűjteni érveiket az érdekeltek.

Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke szerint az EIT a gondolatok hasznosításának logisztikai központja lesz, hiszen az intézet koordinálja majd az uniós innovációt. Az EIT fontos Magyarországnak is, hiszen míg az ország a kutatások tekintetében a 8-9. helyen áll az unió 27 országának rangsorában, az innováció területén csupán a 20. - Valahol ez azt jelzi, hogy a gondolat jó, de termékben való megjelenítése gyenge Európában, gyenge Magyarországon - állította. Vizi E. Szilveszter példaértékűnek nevezte az összefogást, hogy idehozzák az intézetet, amely szerinte a jó magyarországi egyetemeknek és magasan képzett kutatógárdának köszönhetően kedvező feltételekkel működne Budapesten.

Magunkat már sikerült meggyőzni erről, most már csak az EU-t kellene. Ehhez alighanem az eddiginél magasabb szintű lobbizásra lesz szükség, hiszen míg az osztrák-szlovák pályázat mögé rögtön a két kormányfő állt, addig a magyar jelentkezést eddig itthon és Brüsszelben Kákosy Csaba szabad demokrata gazdasági miniszter intézte, aki viszont a jelen állás szerint április végéig tölti be ezt a posztot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását