2024. április 20. - Tivadar

A VDSzSz kitart a határozatlan idejű sztrájk mellett

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) továbbra is fenntartja: határozatlan idejű sztrájkot kezdenek december 17-én. Három másik vasutas szakszervezetnek sikerült megállapodnia kedden a közlekedési tárcával a mellékvonalak ügyében, ám a VDSzSz n
2007. december 12. szerda 16:49 - Hírextra
Elnökük, Gaskó István szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: ha ebben a kérdésben megegyeztek volna a kormánnyal, akkor is sztrájkolnának, hiszen az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos követlésük nem teljesült.

Három másik vasutas szakszervezettel ellentétben a VDSzSz Szolidaritás nem fogadta el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) javaslatát a megszüntetésre ítélt vasúti mellékvonalakról - emlékeztetett Gaskó istván. Gyakorlatilag a közlekedési tárca november 6-i ajánlatára bólintottak rá az érdekvédők. E szerint a 38 szárnyvonalból 26-ot önkormányzatok üzemeltetnék tovább a következő évben, 12 esetében pedig 2008. május végéig rendelte meg a GKM a közszolgáltatást azzal, hogy az aláírók beleegyeznek a szolgáltató-váltásba - tette hozzá.

Bárány Balázs, a VDSzSz alelnöke a GKM ajánlatával kapcsolatban közölte: azért nem fogadták el, mert a 26 vonal estében amúgy is forráshiánnyal küzködő önkormányzatokra bíznák az üzemeltetést, ami egyet jelent a szárnyvonalak megszüntetésével. A másik 12 mellékvonalnál pedig elmaradt a fejlesztések pótlása, így nem tud versenyezni a vasút a buszok szolgáltatásával - fejtette ki.

A VDSzSz Szolidaritás akkor is sztrájkolna, ha a közlekedési tárcával ebben sikerült volna megállapodni - jelentette ki Gaskó István. Ezt azzal indokolta, hogy a másik két követelésük sem teljesült még: az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló tervezetet és az új nyugdíjrendszerről szóló törvényt sem vonta vissza a kormány. Az elnök közölte: abban az esetben állnak el a munkabeszüntetéstől, ha elhalasztják a döntést az egészségbiztosítás átalakításáról. Erre egyébként hétfőig van idő, ekkor lesz végszavazás a parlamentben a törvényjavaslatról.

A vasúti dolgozók többségét tömörítő szakszervezet december 17-én, hétfőn 6 órától tartja határozatlan idejű sztrájkját. A még elégséges szolgáltatásról szerdán tárgyalt a VDSzSz a MÁV vezetőségével, megállapodás egyelőre nem született.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását