2024. április 29. - Péter

A Favágó a múzeumban

Új képpel gazdagodik a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum állandó kiállítása, az idén májusban elhunyt Fodor József festőművész Favágó című képét ünnepélyes keretek között csütörtökön helyezik el a kiállítóhely "Paraszt Párizs" termében - tájékoztatta a m
2007. december 12. szerda 15:15 - Hírextra

Medgyesi Konstantin elmondta, hogy a Favágó egy 100 centiméterszer 70 centiméteres olajtempera festmény, melyet 1982-ben készített az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb dél-alföldi festőművészének tartott Fodor József.

"A kép jellemzője a szűkszavú tárgyilagosság. A fahengerek és a favágó bak statikus szilárdsága ötvöződik a faaprítás rutinos emberi

mozdulatával. A tevékenység mindennapiságát és egyben komolyságát a visszafogott színvilág is segíti" - mutatott rá a sajtóreferens.

Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója hozzátette: Fodor József e művén is a rá igazán jellemző módon, derített színekkel ábrázolta a formát.

A Favágó című festmény az eltűnőben lévő vásárhelyi paraszti életformát érzékelteti - hangsúlyozta a művészettörténész.

Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább az elődökre jellemző alföldi realizmust. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el; 1984-ben kapta meg a Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettjét. 1965-ben alapítója, s kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. 1976-től 2006 márciusáig a vásárhelyi művésztelepet is vezette. 1992-től tagja volt a magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete választmányának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását