2024. május 2. - Zsigmond

Costa Gavras a zsűrielnök

Már csaknem kialakult a versenyprogram, s a győzteseknek járó Arany és Ezüst Medvéket odaítélő zsűri elnöke Costa Gavras lesz - jelentették be az 58. Berlinale szervezői.
2008. január 10. csütörtök 11:18 - Hírextra

Decemberben már nyilvánosságra hozták a nemzetközi filmfesztivál megmérettetésére meghívást kapott produkciók első csokrát, ehhez adták most hozzá a kilenc új filmet, amellyel együtt már a versenyprogram kétharmad része ismertté vált.

A február 7-én kezdődő tíznapos filmmustrán az új meghívottak között szerepel a spanyol Isabel Coixet drámája, az Elegy (Elégia), amelynek irodalmi előzménye Philip Roth A haldokló állat című regénye volt. A főbb szerepeket Penelope Cruz, Ben Kingsley és Dennis Hopper alakítja.

A sokszoros Oscar-jelölt brit Mike Leigh Happy-Go-Lucky (Könnyelmű) című produkciójával száll ringbe, Robert Guédugian francia rendező a Lady Jane című bűnügyi drámával jelentkezik, ezzel a műfajjal indul honfitársa Erick Zonca is, aki a Tilda Swinton főszereplésével készült Juliát viszi Berlinbe. Az olasz Antonello Grimaldi a Caos calmo (Csöndes káosz) című drámával versenyez.
Luigi Falorni olasz filmes, aki A pityergő teve történetével sok rajongót szerzett magának, a Feuerherz (A tűz szíve) című német-osztrák játékfilmben dolgozta fel egy eritreai gyerekkatona történetét. Amos Kollek izraeli rendező, akit utoljára öt éve invitáltak meg a versenybe, a Restless (Nyugtalan) című produkcióját mutatja be.

Berlinben hagyományosan erős az ázsiai mozi jelenléte, amelyet idén (az eddig nyilvánosságra hozott program szerint) a hongkongi Johnnie To The Sparrow (Veréb) című munkája és a japán Yoji Yamada Kabei - Our Mother (Kabei - Anyánk) című produkciója képvisel.

A rangos nemzetközi filmszemlén, amely az első az európai fesztiválnaptárban, szívesen jelennek meg a mozivilág sztárjai is, idén a legnagyobb figyelmet eddig az a bejelentés keltette, hogy Madonna a Panoráma programban filmrendezőként mutatkozik be, ám az továbbra sem derült ki, hogy a popdíva elkíséri-e Filth and Wisdom (Trágárság és bölcsesség) című alkotását a német fővárosba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását