2024. április 29. - Péter

Megszavazták az információcserét

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés a magyar és az amerikai kormány között az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek elfogadása a vízum
2008. június 2. hétfő 21:33 - Hírextra
A napirendi pontot ismertető Iváncsik Imre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár azt mondta, hogy jelenleg a vízumkérdés az egyetlen lényeges megoldatlan kérdés a magyar-amerikai kapcsolatokban.

Kiemelte, hogy a vízummentességi programnak jelenleg 27 ország a tagja, aminek keretében évente 15 millióan látogatnak az Egyesült Államokba. Hozzátette, hogy a terrorizmus elleni fellépést szem előtt tartva, az amerikai adminisztráció 2007 nyarán döntött a vízummentességi program szemléletének alapvető megváltoztatása mellett.

Az amerikai elnök által aláírt belbiztonsági törvénycsomag a vízummentesség megadását a kérelmek tíz százalék alatti elutasításához köti, a korábbi három százalék helyett, de egyúttal szigorú feltételeket ír elő. Ilyen az útlevelekkel és a beutazókkal kapcsolatos adat- és információszolgáltatás, az illegális bevándorlók visszafogadása, a légimarsallok alkalmazása és a repülőtéri biztonság.

Hozzátette, hogy Magyarország részvétele a vízummentességi programban attól is függ, hogy hogyan alakul az Egyesült Államokba látogatók vízumkérelmének visszautasítási aránya.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormány felhatalmazása alapján a washingtoni nagykövet 2008 március 17-én egyetértési nyilatkozatot írt alá az USA belbiztonsági minisztériumával a vízummentességi programban való részvételéről.

A magyar félnek az ügyben további megállapodások aláírását kell vállalnia. Ezek sorába illeszkedik az a szerződés, amely a terrorizmussal kapcsolatos információk átadásáról rendelkezik. Iváncsik Imre hangsúlyozta, hogy a szerződés csak az alapadatok átadásról szól. Ezek az illető neve, ismert álnevei és a születési ideje. Az egyéb adatok átadása csak lehetőségként jelenik meg, de csak akkor, ha azok átadása nem ütközik a hazai jogszabályokba. Az átadott adatokat a magyar fél hozzájárulása nélkül harmadik államnak nem lehet továbbadni.

Az államtitkár szerint a Magyarország szempontjából fontos, hogy a szerződés lehetőséget biztosít az Egyesült Államok által fenntartott egyik legnagyobb, terrorizmussal foglalkozó adatbázishoz való hozzáféréshez.

Az Országgyűlés azt 357 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását