2024. április 27. - Zita

Pozitív diszkrimináció

Emelt szintű családi pótlékot és méltányossági gyest kapnának azok a családok, amelyek fogyatékos gyermeket, vagy testvérpárokat fogadnak örökbe - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője kedden.
2007. december 11. kedd 18:28 - Hírextra
A testvérpárokat és a fogyatékkal élők gyermekeket sokkal nehezebben fogadják örökbe, ezért kezdeményezzük, hogy az ezeket a gyerekeket örökbefogadók emelt szintű családi pótlékot, illetve méltányossági gyest kaphassanak - közölte a kormánypárti politikus sajtótájékoztatón.
Hozzátette: nagyon fontosnak tartják, hogy minden gyerek családi környezetben nőhessen fel azok közül, akik állami gondoskodásban élnek. Úgy vélte, nem ettől az intézkedéstől fognak többen adoptálni, de erkölcsi kötelesség elismerni a fogyatékkal élő gyermeket örökbefogadókat.
Török Zsolt kérdésre elmondta: 800-1.200 örökbefogadásra alkalmas gyermek van Magyarországon évente, 50-60 százalékuk fogyatékkal élő, illetve testvérpár.

A kormánypárti politikus beszámolt arról is: kezdeményezik, hogy azok is jogosultak legyenek a gyesre, akik háromévesnél idősebb gyermeket fogadnak örökbe. Hozzátette: azt javasolják, hogy ilyen esetekben legalább egy évig járjon a gyes.

Mint mondta, javaslataikhoz a családjogi és a szociális támogatásokról szóló törvényt kell módosítani.

Török Zsolt azt mondta: javasolni fogják, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) reformjakor a családjogi szabályokat is tekintsék át, módosítsák.

Kérdésre válaszolva közölte: jelentős időt tudnak megtakarítani a Ptk. módosításával, a polgári perrendtartás módosításával a bíróságok ügymenetének felgyorsításával, valamint egy egységes protokoll kidolgozásával. Hozzátette: felére, harmadára is lerövidülhet az örökbefogadás ideje.
Egyes esetekben ma akár három-négy évig is eltart az örökbefogadás.

Arra a kérdésre, hogy a Ptk. tervezett módosítása szerint hat hét helyett hat hónapig változtathatná meg a vérszerinti szülő a véleményét, Török Zsolt elmondta: a civil szervezetek ellenzik ezt a javaslatot. Mint mondta, olyan megfogalmazás kellene, amikor a maximális időpontot határozzák meg, azt, hogy maximum meddig gondolhatja meg magát a szülő.

Kitért arra is, hogy a nap folyamán kerekasztal beszélgetést tartanak az örökbefogadásban érintett szervezetek, civil szervezetek, az adoptáló szülők részvételével az örökbefogadás gyorsításáról, egyszerűbbé tételéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását