2024. május 2. - Zsigmond

Meghalt a legendás blueszenész

Hatvannyolc éves korában Fiuméban (Rijeka) elhunyt a Magyarországon is többször járt Philadelphia Jerry Ricks amerikai blueszenész, énekes és gitáros. A zenész halálhírét hazai koncertszervezője, a Private Music jelentette az MTI-nek.
2007. december 11. kedd 20:02 - Hírextra

Ricks fellépett többek között a Merlin Színházban, tavaly szerepelt a Szegedi Jazznapokon, s idén tavasszal Debrecenben. Megjelent egy lemeze Magyarországon Empty Bottle Blues címmel a Magyar Rádió RadioTon kiadójánál.

Philadelphia Jerry Ricks az archaikus, akusztikus country-blues irányzat elismert mestere volt. Philadelphiában és a Mississippi-delta vidékén töltötte gyermekkorát, olyan híres muzsikusoktól tanult, mint Sonny Terry, Brownie McGhee, Lightnin Hopkins és Mississippi John Hurt. A hatvanas évek végén játszott Buddy Guy zenekarával - Afrikában turnézott vele - valamint Skip James-szel, de legszívesebben szólóban, egy szál gitárral énekelt. Gyerekkorában egyébként a trombitával kezdett barátkozni, s csak később váltott gitárra, amikor azt látta, hogy mindenki ezen a hangszeren játszik, az első akkordokat Lonnie Johnson mutatta neki.

Hobóként járta a világot, az amerikai blues-zenészek közül elsőként turnézott Magyarországon a hetvenes években és számos hívet szerzett a fekete zenének. Autentikus énekét és gitárjátékát számos lemezfelvétele mellett a Smithsonian Intézet őrzi az amerikai etnikai hagyaték kultúrkincsei között. A Smithsonian megbízásából Ralph Rinzler zenetudóssal Arkansasban kutatott, majd a Colorado Egyetemen tanított tradicionális gitárzenét. Ezt követően kezdődött közel két évtizedig tartó vándorlása Európa különböző országaiban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását