2024. április 29. - Péter

A Fidesz az Országos Választási iroda ellen

A Fidesz kezdeményezi, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt hallgassák meg a jövő héten Rytkó Emíliát, az Országos Választási Iroda vezetőjét. Ezt Balsai István, a bizottság fideszes tagja jelentette be vasárnapi budapesti sajtótájékoztatój
2007. december 9. vasárnap 19:19 - Hírextra

Az ellenzéki politikus az Országos Választási Irodának is helyet adó önkormányzati minisztérium előtt szólva azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a Fidesz népszavazási kezdeményezéseivel kapcsolatos, péntek délutánig beérkezett öt kifogást a választási iroda csak hétfőn juttatja el a Legfelsőbb Bíróságnak, holott azokat szerinte haladéktalanul továbbítani kellett volna. Úgy értékelte, hogy ezzel Rytkó Emília durva törvénysértést követett el.

Balsai István azt mondta, ezek választási ügyek, "itt nincs szombat, itt nincs vasárnap, itt nincs advent, itt nincs karácsony". Úgy fogalmazott: "Rytkó Emília asszony szemmel láthatóan 14 hónapja arra törekszik, hogy minél jobban elvegye az emberek kedvét a népszavazástól".

A Fidesz képviselője szerint most, amikor már nem lehet meggátolni a népszavazást "azzal próbálkoznak, hogy a parlament ne dönthessen a kérdésben". Megjegyezte: az Országgyűlésnek csak a jogerősen elbírált dokumentumokat lehet továbbítani.

Balsai István közölte, mindent megtesznek azért, hogy a választók akarata érvényesüljön, ezért kezdeményezi hétfőn Rytkó Emília soron kívüli meghallgatását, hogy adjon magyarázatot erre a magatartásra. Mint mondta, "ez a magatartás nem fog következmény nélkül maradni". Hozzáfűzte: az alkotmányügyi bizottság jövő héten kétszer is ülésezik.

Emlékeztetett rá, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) egy kifogást már pénteken, néhány órán belül elbírált. Az LB helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP népszavazási aláírásait hitelesítő döntéseit, amelyeket egy magánszemély támadott meg.
Balsai István azt mondta, több mint egymillió aláírást nyújtottak be, közülük 750 ezret találtak hitelesnek.

Az OVB szerda este állapította meg, hogy a Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum.

Rytkó Emília vasárnap az MTI érdeklődésére elmondta: pénteken egy kifogás érkezett a választási irodához, amit még ugyanezen a napon átadtak a Legfelsőbb Bíróságnak, s ennek az elbírálása meg is történt. Szombaton további öt kifogás érkezett, az utolsó délután 16 órakor - tette hozzá.

Közölte: a Legfelsőbb Bíróságon szombaton 16 óra után nem volt, aki átvegye a kifogásokat, ezért telefonon érdeklődtek a teendőről. A közigazgatási kollégiumtól azt a választ kapták, hogy hétfőn reggel nyolc órakor várják a beadványokat.

Az Országos Választási Iroda vezetője elmondta azt is, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak 72 órája van az elbírálásra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását