2024. április 28. - Valéria

Vezet a Fidesz már Budapesten is

Átvette a vezetést a Fidesz Budapesten a szocialisták előtt. A biztos szavazó pártválasztók között az ellenzéki párt 46, míg az MSZP csak 39 százalékos népszerűséget mondhat magáénak - derül ki a Medián tavaly év végén készített felméréséből. A budapesti
2008. január 8. kedd 10:51 - Hírextra
A 2006-os parlamenti választás óta a kormánypártok elveszítették támogatóik körülbelül egyhatodát, ám ez a visszaesés már az önkormányzati választások előtt bekövetkezett, és jóval kisebb volt az országos szinten mért változásnál.

A pártok közül választani tudók körében a Fidesz 41, az MSZP 40 és az SZDSZ 8 százalékon áll. A Fidesz támogatói viszont sokkal elkötelezettebbek - 61 százalékuk állította, hogy biztosan részt venne egy most vasárnapi választáson, miközben az MSZP-szavazók körében csak 53 százalék ez az arány -, így a választani tudó „biztos” szavazóknál az ellenzék nagyobbik pártja egyértelműen vezet a nagyobbik kormánypárt előtt. A Fidesz támogatottsága 46, míg a szocialistáké 39 százalék ebben a körben - olvasható a median.hu-n.

Az egész országra jellemző kedvezőtlen közhangulat kialakulásával párhuzamosan a fővárosban a főpolgármester munkájával való elégedettség is csökkent, ám az országos politika bizalomvesztésénél jóval kisebb mértékben. 2006 januárjában a fővárosiak átlagban a közepesnél valamivel rosszabbra, 100 fokú skálán mérve 46 pontra értékelték Demszky Gábort, azóta ez az osztályzat 7 pontot romlott, mégpedig az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok véleményváltozása miatt.

Medián: a kormánypárti szavazók is pesszimistán ítélik meg a gazdaság helyzetét

Az elmúlt év végén a lakosság pesszimistábban vélekedett a gazdasági helyzetről, mint tavaly januárban - derül ki a Medián friss felméréséből. 2007-ben hullámzó volt a gazdasági közhangulat, év végén alig volt jobb mint a megszorítások bejelentése utáni történelmi mélypont.

2007 végén - kisebb felívelések és visszaesések után - a lakosság gazdasági hangulata valamivel mélyebbre került az év elején mért szintnél - áll a Medián felmérésében. Eszerint a pesszimizmus leginkább az ország elmúlt évi teljesítményének értékelésében mutatkozik meg: decemberben már a megkérdezettek 77 százaléka látott romlást, és mindössze 3 százalékuk javulást.

Az emberek jelentősnek tartották a pénzromlást, és úgy vélték, hogy tovább emelkedik majd a munkanélküliség. Talán a megszorítások hatása, hogy valamivel többen próbáltak meg félretenni tavaly mint 2006-ban. Igaz, a megtakarítás átlagos mértéke többnyire a háztartás jövedelmének 15 százaléka alatt marad.

A felmérés szerint a gazdasági helyzet megítélését a leginkább az befolyásolja, hogy ki melyik párttal szimpatizál. A kormánypártokat támogatók is a pesszimista tartományba esnek, de még így is derűlátóbbak az ellenzéki szavazóknál.
Forrás: hirtv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását