2024. április 26. - Ervin

Védik a kígyókat

Ebben a hónapban ér véget a Magyar Madártani Egyesület hároméves, LIFE nevű programja, amellyel a rákosi viperákat szeretnék megóvni. A kistermetű kígyókból már csak alig 500 példány él Magyarországon, és jelenleg ez hazánk legveszélyeztetettebb gerinces
2007. december 8. szombat 07:19 - Hírextra
Ez az alfaj csak a Kárpát-medencében fordul elő, és Magyarországon kívül máshol már kipusztult. Az elmúlt száz évben elsősorban a gyors iparosodás és a mezőgazdasági termelés miatt csökkent az állatok élettere, a 80-as években pedig gyakran gyűjtötték és árulták őket terráriumoknak. Itthon már csak a Hanságban és a Kiskunságban találtak a kutatók 11 populációt, ami nagyjából mindössze 500 példányt jelent.

A rákosi vipera a legkiemeltebben védett állat kategóriába tartozik. Jelenleg ez Magyarország legveszélyeztetettebb gerinces faja, egyetlen példány eszmei értéke egymillió forint - mondta a Független Hírügynökségnek Halpern Bálint, a LIFE program vezetője.

A rákosi viperák megóvására 2004-ben indult el a Magyar Madártani Egyesület LIFE-programja. Az eltelt három évben a szakemberek létrehoztak egy központot, ahol elkezdődött a faj mesterséges tenyésztése. Az intézményben most 161 példányt nevelnek. A program során a Kiskunsági Nemzeti Park területén egyes élőhelyeket visszagyepesítettek, vagyis viperabaráttá tettek, emellett felmérték a környéken élő rovarállományt is, amely a rákosi viperák fő tápláléka. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, mivel a tapasztalatok szerint a kígyókkal kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban - tette hozzá Halpern Bálint.

A hónap végén lezáruló, hároméves program elsődleges célja az volt, hogy a meglévő populációt megóvják, de felmerült az is, hogy az arra alkalmassá tett területeken visszaengedjenek a természetbe rákosi viperákat. Azt, hogy hány állat kerülhet így az eredeti élőhelyére, egyelőre nem tudják megmondani a szakemberek. Erről egy szakmai tanács dönt majd, amely valamennyi körülményt mérlegelni fog, és ez alapján dolgozza ki az erre vonatkozó cselekvési tervet. Az előzetes tervek szerint leghamarabb 2009-ben kezdődhet a viperák visszatelepítése.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását