2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Százötven éves a Fekete ház

Kiegyenesített kaszát, egykor párbajozásra használt pisztolyokat, 1848-as kardot és ódon pallost is kezükbe vehettek pénteken a gyerekek és a felnőttek Szegeden, a Fekete ház fennállásának százötvenedik évfordulóján. A látogatók muzeológusi felügyelet mel
2007. december 8. szombat 07:27 - Hírextra

A szervezők a jövőre is gondoltak: péntek óta a látogatók egy ládába dobhatják be napjaink világával kapcsolatos gondolataikat. A ládát a hónap végén lezárják, és a következő muzeológus generáció a Fekete ház 200 éves születésnapján veszi majd elő a 2007-ben megfogalmazottakat.

A pénteken kora este az egybegyűltek névadást is tartottak: a Fekete ház időszaki kiállítótermeit Szent-Györgyi Albertről, Klebelsberg Kunóról és Dugonics Andrásról nevezték el. Ezt követően a Szeged belvárosában lévő épület körül több száz gyertyát gyújtottak, ezzel szimbolizálva az ünnep fényét.

A múltat idézve Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta: a Fekete házat Mayer Ferdinánd vaskereskedő számára Gerster Károly budapesti festőművész tervezte. Az 1857-ben elkészült épület az akkori kordivat szerint az angol gótika jegyeit viseli magán.

A XIX. századi ház, mely nevét egykori, megfeketedett festéséről kapta, története során jelentős szerepet játszott Szeged politikai és irodalmi életében. Az épület 1980-ban került a múzeum gondozásába, de kiállítások csak 1985-ben nyíltak benn. A Fekete ház elsősorban időszaki tárlatokkal szolgálja közönségét, leginkább történeti, ipartörténeti, irodalomtörténeti témákban.
Tavaly 60 millió forintból kívül és belül is felújították Szeged egyik legszebb épületét. A rekonstrukció költségeit Csongrád megye és a város önkormányzata közösen viselte. A felújítás során megújult az épület homlokzata, a tetőszerkezet, kicserélték az ablakokat is.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását